Gå til hovedindhold
  • Foto: Docfilm for Smag for Livet
    Foto: Docfilm for Smag for Livet

Du er her

Smag & Læring: Konference om madskoler, madkundskab, smagsdidaktik og læring

Artikel Smag for Livet og Aarhus Universitet står bag denne konference om smag og læring, som åbnes af Claus Meyer.

Undervisning i madkundskab og madlavning har gennemløbet en revolution: Tidligere handlede det om ernæring og køkkenhygiejne. I dag er smag og sanselighed kommet i centrum. Det har haft konsekvenser for børns og unges adgang til køkkenet og for undervisere, kokke og andre fagprofessionelle. Derfor handler denne konference om, hvordan man underviser i madkundskab og madlavning med smag som omdrejningspunkt.

Konferencen tager udgangspunkt i det gennembrud, som blev markeret af Claus Meyers bog “Meyers køkkenbørn” i år 2000. I kogebogen erobrer børnene køkkenet, og det er deres smag og kompetencer, der er udgangspunkt i opskrifterne.  Derfor er det Claus Meyer, der åbner konferencen med sin personlige beretning om at “forfølge sit potentiale og elske det man gør”.

Tilmeldingsfristen er 12. april, og prisen er 350,- kr. Med i prisen er bogen "Smagens didaktik" af Karen Wistoft og Lars Qvortrup samt frokost og kaffe.

Tilmelding online på http://auws.au.dk/smag


PROGRAM:

9:30 - 10:00 Indregistrering med kaffe

10:00 - 10:10 Velkomst v. Institutleder Claus Holm, DPU

10:10 - 11:00 Claus Meyer, MEYERS USA: “Om at forfølge sit potentiale og elske det man gør – mod børns madkompetencer og sanselighed”

11:00 - 11:30 Søren Ejlersen, kok og forfatter, Haver til Maver og Årstiderne: “Børns unikke oplevelser, madlavning og smag i naturen”

11:30 - 11:45 Kort pause

11:45 - 12:10 Karen Wistoft, professor (mso), DPU: “Barnesyn, køkkensyn og smag i danske børnekogebøger gennem 50 år”

12:10 - 12:30 Jonatan Leer, postdoc., DPU: “Når drenge og piger laver mad. Køn i forskellige madpædagogiske kontekster”

12:30 - 13:15 Frokost

13:15 - 14:15 Workshops, 6 forskellige – se hjemmesiden

14:15 - 14:30 Kaffepause

14:30 - 15:00 Helle Brønnum Carlsen, lektor og forfatter, UCC: “Smag i madkundskabsdidaktik”

15:00 - 15:30 Susanne Højlund, lektor, IKS/AU: “Den uformelle læring om smag i madkundskabstimerne”

15:30 - 16:00 Karen Wistoft & Lars Qvortrup, professorer, DPU – afslutning: ”Smag i syv dimensioner og undervisning mod den smagskompetente elev og den smagsmyndige person”

16:00 - 16.30 Mingling og drinks

Omtalt i artiklen

Professor (mso), Ph.d.

Professor (mso), Ph.d., Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet.

Karen Wistoft er medlem af Smag for Livets centerledelse og ansvarlig for fokusområdet Læring.

Karen Wistoft er professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel i skolen, ved Danmarks institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

Hun forsker i læring, madkundskab, smag og trivsel i grundskolen med særligt fokus på eksperimentel undervisning, oplevelser og handling – også i udeskoler og skolehaver. Hendes forsknings- og formidlingsprojekter har sigte på at skabe en ny smagspædagogik og -didaktik.