En god forklaringMaterialeFakta om smag
Smagsløg er små samlinger af celler, der opfanger smag. De hedder smagsløg, fordi de har form som bittesmå løg. Vi har hver ca. 5000 smagsløg, og hvert smagsløg består af ca....
VideoMaterialeFakta om smag
Bitterhed er et advarselssignal om, at maden kan være giftig. Det er den dog sjældent, så efterhånden lærer vi at værdsætte smagen af noget bittert....
Spoiler alert: Her er de rigtige svar på "Lyt en smag"-eksperimentet.
Har du gættet, hvilken grundsmag der hører til de forskellige...
VideoMaterialeFakta om smag
:
Her er fem korte film om grundsmagene - surt, sødt, umami, salt og bittert - og en sjette film om stærk smag.
Du kan se filmene i den...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Umami er japansk og betyder "det lækreste af det lækre".
Umami er en grundsmag ligesom surt, salt, sødt og bittert, men den kan være...
VideoMaterialeFakta om smag
Slik, kage og modne frugter er fulde af sødme, og er der noget, kroppen gerne vil have, så er det den søde smag, der signalerer hurtig energi....
VideoMaterialeFakta om smag
Grundsmagen salt er en af de smage, vores smagssans er mest tunet ind på. Vi kan smage salt tydeligt, og salt forstærker også smagen af de andre grundsmage....
Når vi laver mad og synes, den mangler smag, er det ofte umami, der mangler. Her får du tips til at få smagen af umami frem.
Umami...
VideoMaterialeFakta om smag
Bliv klogere på den sure smag, der er helt uundværlig i f.eks. cola og andre sodavand - og som advarsel om, at mælken er blevet dårlig eller frugten er umoden...
KøkkentipMaterialePrøv selv
Ofte griber vi til noget salt eller fedt, hvis maden skal have ekstra smagsfylde. Men det kan også være umami, der mangler. Her får du en række tips til at få maden til at smage...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. De fem grundsmage, som mennesket er i stand til at skelne, er...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. De fem grundsmage, som mennesket er i stand til at skelne, er sød, salt, sur, umami og bitter....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Smagsreceptorer er molekyler, der sidder på smagscellernes overflade. De kan genkende enten sød, umami eller bitter. Når den grundsmag, som receptoren kan genkende, er tilstede...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Nyfødte kan ikke lide bitter smag. Hjernen afviser det, der smager bittert, fordi bittert ofte er et signal om, at maden er giftig eller...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Smagen af salt kommer hovedsageligt fra natrium, som er en del af almindeligt bordsalt (natriumclorid, NaCl).
Salt forstærker smagen af...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Slik, honning og solmodne jordbær smager sødt, fordi de indeholder sukker.
Sukker findes i forskellige udgaver, og nogle er sødere end...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Citron, yoghurt og umodne æbler er sure, fordi de indeholder syre. Syrer, fx citronsyre, mælkesyre og eddikesyre, er det, der smager...
ArtikelArtikelNyt om smag
Kulhydrater kan være fristende. Ikke kun i søde sager, men også i brød, pasta, kiks og kartofler. Nu peger ny forskning på, at den stivelsesholdige mad måske også har sin egen...
ArtikelArtikelFakta om smag
Samspillet mellem mundfølelsen og de øvrige sanser er grundlag for al gastronomi og god madlavning
Hjernen knytter forskellige...
ArtikelArtikelNyt om smag
Er vores smag for fedt en grundsmag på linje med sødt, surt, salt, bittert og umami? Ja, mener amerikanske forskere, der også har sat navn på den særlige smag: Oleogustus.
...
BegivenhedBegivenhedNyt om smag
I fem forskellige workshops indbyder Smag for Livet til at gætte, opdage og sætte ord på smagen.
Kan man se smagssansen?
Hvad er de fem...
Smag for Livet har fundet fire ildsjæle med hver deres gode ide til formidling af smag: Charlotte Holm Brodersen, Jonas Stejn Klotz, Kasper Styrbæk og Leonardo Sagastuy. De får...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Samspillet mellem smags-, lugte- og følesansen samt vores sans for stærkt giver madens smag - også kaldet flavour.
Smagssansen er ikke den...