Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • En del af natur/teknik-undervisningen foregår i det fri - med ramsløg eller andre spiselige sager. Foto: Stagbird
    En del af natur/teknik-undervisningen foregår i det fri - med ramsløg eller andre spiselige sager. Foto: Stagbird

Du er her

Smag i alle fag - undervisningsmaterialer til en temauge for en hel skole

Undervisningsmateriale I maj 2016 holdt Smag for Livet og Kongeskærskolen i Allinge temauge med smag i samtlige fag og for 0. - 8. klasse. Her er materialet, der blev brugt.

En hel skole - en hel uge - og i alle fag. Det er grundtanken bag Smag for Livets temauge "Smag i alle fag".

Så der var osteproduktion i natur/teknik, dufte og erindringer i engelskundervisningen, sennepsfremstilling i historie, mayonnaise-beregninger i matematik og gelekirsebær i fysik, da samtlige elever og lærere i 0. - 8. klasse på Kongeskærskolen i Allinge gennemførte sammen med Smag for Livets forskere og formidlere.

Ambitionen var at bruge smag - og elevernes æstetiske erfaringer - som en indgang til læring i alle skolens fag. Smag kan bruges både som emne og som undervisningsværktøj på alle klassetrin og i alle fag, lød konklusionen efter en uges arbejde med smagen på mange måder.

Materialet fra temaugen kan downloades fra denne side i en foreløbig version, og alle er velkomne til at bruge det i sin helhed eller plukke i det.

Senere på sommeren vil materialet blive fuldt didaktiseret og gjort tilgængeligt på disse sider samt på en ny app med undervisningsmateriale fra Smag for Livet.

Undervejs i temaugen dokumenterede fotograf Torben Hjorth, hvad eleverne oplevede. Se videoer med eleverne på linket her.

Temaugen "Smag i alle fag" var tilrettelagt af Liselotte Hedegaard og Annemarie Olsen i samarbejde med Kongeskærskolen i Allinge.

Omtalt i artiklen

Lektor

Fokusområde: Læring

Liselotte Hedegaard er medlem af Smag for Livets centerledelse. Hun er ansat ved University College Lillebælt, hvor hun varetager projektledelsen af UCLs arbejde i Smag for Livet.

Liselotte Hedegaard har en baggrund i filosofi. Hendes forskningsinteresser retter sig mod sanseerfaring, særligt indenfor rammerne af fænomenologisk undersøgelse. I praksis arbejder hun med, hvordan sanseerfaring, specielt smag, kan anvendes i det pædagogiske og didaktiske arbejde.

 

Lektor, ph.d.

Annemarie Olsen er lektor i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet.

Annemarie Olsen er ekspert i børns smagspræferencer og hvordan de påvirkes. Hun er en af forfatterne bag bogen Madmodige børn, som er en populærvidenskabelig guide til forældre, der gerne vil inspirere børnene til at udvikle madglæde og mod på at prøve ny mad.