Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Tre sanketure ud i naturen - strand, skov og by. Her er det strandarve. Foto: stagbird.dk.
    Tre sanketure ud i naturen - strand, skov og by. Her er det strandarve. Foto: stagbird.dk.

Du er her

Videoguide til tre sanketure ud i naturen: Strand, skov og by

Søger...

Guide Med en kurv, en saks og dine fem sanser kan du gå på opdagelse i naturen og smage på dens spiselige planter. Her får du inspiration og gode råd til, hvordan du gør.

Vidtstrakte strande af sand, sten og bølgeskvulp. Skovens susende trækroner, fløjtende fugle og summende insekter. Byens blomsterduftende parker, haver og bede.

Den danske natur – og byernes grønne parker og haver – kan være en fryd for øjne, ører og næse. Du kan tilmed sætte smagssansen i spil og opleve nogle af alle de spiselige vilde urter, bær, blomster, tang og svampe fulde af smag.

Prøv selv at sanke den spiselige natur i skov, strand og have. I disse tre film får du inspiration og tips til, hvordan du gør.

Smag skoven:

I skoven finder du bl.a.

som kan bruges til f.eks. pandebrød med hytteost og vilde urter.

Vil du hellere finde urter til det søde køkken, så kig efter skovmærke og prøv denne opskrift på skovmærke-is.

Smag stranden:

På stranden og strandengen finder du bl.a. 

som kan bruges til bl.a. pasta med flødestuvede strandurter.

Fra stranden kan du også hoppe helt ud i vandet og sanke tang. Læs hvordan du gør i denne guide.

 

Smag byen:

I din egen have eller lokale park finder du bl.a.

Vi bruger dem her til en citronmåne med vilde blomster.

Prøv også at bruge urternes blade og stængler: Mælkebøtteblade som rucolasalat, korsknap som kraftig krydderurt og rød tvetand som grillet garniture.

Tips før, under og efter sanketuren

I artiklen her finder du en række gode råd om, hvad du skal medbringe på sanketuren, hvordan du finder og genkender urterne, og hvordan du kan bruge dem i køkkenet bagefter.

 

Omtalt i artiklen

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).