Gå til hovedindhold

Du er her

Mission

Smag for Livet er et tværfagligt forsknings- og formidlingscenter, der fokuserer på smag i leg og læring såvel som i videnskabeligt perspektiv.

Centret er støttet af Nordea-fonden og har partnere fra uddannelsesinstitutioner og innovationskøkkener i det meste af Danmark.

Sammen besidder vi en stærk tværfaglig viden inden for smag, formidling, børn, læring, gastrofysik og madlavning.

Målet med Smag forLivet er at få danske børn og voksne til at bruge deres smag bevidst, så de kan foretage begrundede madvalg. Det handler både om smagsoplevelser, viden om smag, læring om smag og udvikling af smag i mad. Smag for Livet vil med en unik grad af tværfaglighed og gennem eksemplets kraft gøre smagen central når vi spiser, og når vi lærer.

Smag for Livet vil støtte og udfordre smag som en ressource og drivkraft for det gode liv ved at gøre det muligt at sætte ord på smag, vælge efter sin smag og få lyst til eksperimentere med smagen.

Her møder du os

Børn og unge vil møde Smag for Livet, når de står ved gryderne i madkundskabslokalet i skolen; når de kommer på besøg i vores GastroLab og køkkener; når de besøger festivaler og andre events, og når de kaster sig ud i aktiviteter og tværfaglige opgaver med afsæt i smag.

Smag for Livet vil udfordre de køkkenprofessionelle, som børn og unge støder på i skoler og på ungdomsuddannelser, og inspirere dem til at se nye muligheder og tilgange til smag og måltider. Et stort sæt af didaktiseret undervisningsmateriale til folkeskolen og  ungdomsuddannelserne vil blive gjort tilgængeligt online til fri afbenyttelse.

Madformidlere, forskere og undervisere vil på konferencer, i artikler og gennem deres uddannelse kunne få viden fra Smag for Livet om hvad smag er, og hvordan de kan bruge smag til læring, madlavning og andre eksperimentelle praksisser.

Alle danskere vil kunne opleve Smag for Livet til madfestivaler, på gader og stræder og hjemme i køkkenet, når de selv afprøver hvad de har smagt og oplevet. De kan også trække på viden, dialog, film og opskrifter online på www.smagforlivet.dk samt dele smagsoplevelser, viden og inspiration på de sociale medier.

Smag for Livet vil nå børn og unge på tværs i landet og uanset social kontekst.

Alt hvad Smag for Livet udfører, bliver dokumenteret og gjort tilgængeligt, så andre kan følge i vores fodspor og løfte projektets idéer endnu længere ud i landet og i fremtiden.

Smag for Livet giver gode liv

Der findes flere slags gode liv, og Smag for Livet bestemmer ikke, hvad der er godt for den enkelte. Vi mener, at gode liv kræver kompetencer, handler om trivsel og nærvær og gør det lige så legitimt at sige nej tak som ja tak.

Smag for Livet vil derfor give børn mulighed for at tilegne sig viden og sikre valgfrihed for på den måde at skabe rum til børnenes refleksion og kritisk begrundede madvalg.