Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Jamie Oliver er på mission mod dårlige britiske madvaner i sit Ministry of Food. Foto: Wikimedia Commons
    Jamie Oliver er på mission mod dårlige britiske madvaner i sit Ministry of Food. Foto: Wikimedia Commons

Du er her

Smagsklummen: Afsky for arbejderklassens madvaner

Søger...

Blogs og klummer TV-stjernekokken Jamie Oliver vil ændre briternes madkultur, bl.a. ved at vise en arbejdermor, der ifølge Jamie gør alt forkert, fortæller Jonatan Leer i denne smagsklumme.

Jamie Oliver har svært ved at skjule sin afsky, mens den toårige smilende guffer ostepommes frites i sig.

TV-stjernekokken er på besøg hos Natasha, en arbejderklassemor fra en fattig by i Udkantsengland. Hun serverer aftensmad for sine to børn, og som mange andre aftener er der fast food på menuen. Alle sidder på gulvet i dagligstuen. Maden indtages med fingrene direkte ud af plastikindpakningen.

Jamie er på en mission i serien Jamie’s Ministry of Food, hvor scenen er fra. Han vil ændre de elendige madvaner, som den britiske befolkning har tillagt sig. Natasha inkarnerer ifølge serien alt det, der er galt med den britiske madkultur.

I hendes hjem er de gode gamle måltider ved spisebordet med far for bordenden og mor i køkkenet erstattet af sølle, præfabrikeret mad. Det indtages på gulvet og er så langt fra kostpyramiden, som man kan forestille sig. Børnene kan ikke engang spise med kniv og gaffel. Som dyr skovler de maden ind med de bare næver.

Natashas måde at bespise sine børn på fremstilles som afskyelig. Hun er en utilgivelig dårlig mor og medborger. Hendes handlinger vil ikke bare gøre hendes børn fede og dovne, børnene vil blive en belastning for samfundet. Som 20-årige skal de sikkert have fedmeoperationer eller livslang behandling for andre livstilssygdomme.     

Afsky er ikke bare noget ubehageligt. Som den franske sociolog Pierre Bourdieu har vist, så er afsky en vigtig del af vores identitet og vores selvforståelse. Afsky er med til at markere grænser mellem dem og os. Mellem dem som vi anser for gode og for dårlige mennesker. Klasse spiller en central rolle for disse afskysgrænser, hvilket scenen med Natasha også illustrerer.

Jamie Oliver forsøger – på trods af at han er mangemillionær – at inkarnere et middelklasseperspektiv, hvor madlavning fra bunden er en kerneværdi for familielivet. Seeren inviteres til at dele dette perspektiv og kan gennem Natasha med gysende skadefryd få bekræftet deres fordomme om arbejderklassemoren og deres egen overlegenhed som menneske og forældre. Det er afskyeligt godt feel good TV.

Afsky for ostepommes fritter bliver til klasseafsky. Den toårige smiler og guffer videre.

Omtalt i artiklen

Docent, ph.d. - Mag.art.

Jonatan Leer er docent ved Professionshøjskolen Absalon. Tidligere var han postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet.

Jonatan Leer har forsket i smagspædagogik og madkultur. Han er særligt optaget af koblingen mellem mad og maskulinitet, samt af kulturelle repræsentationer af smag og mad.

Jonatan har forfattet ph.d.-afhandlingen Ma(d)skulinitet (2014) om maskulinitet i moderne europæiske madprogrammer. Endvidere har han publiceret adskillige artikler om madkultur og køn bl.a. Strange Culinary Encounters (Food, Culture and Society, 2015) og Madlavning som maskulin eskapisme (Norma: International Journal of Masculinity Studies, 2013). Jonatan er også redaktør af antologien Media Food, som udkommer i Ashgates Critical Food Studies-serie i 2016.

Jonatan har også forfattet mere end 50 populærvidenskabelige klummer om madkultur i bl.a. Magisterbladet og CO-Søfart samt i "Smagsklummen" på smagforlivet.dk, og han har en fortid som restaurantanmelder og kogekone.

Tilføj kommentar