Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Du er her

Aktiviteter med temaet Tilsmagning

Sanser og smag > Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne opnå kendskab til forskellige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne tilegne sig viden om de 5 grundsmage og lære, hvordan man kan anvende fødevarer, som repræsenterer grundsmagene, til at tilsmage maden. I denne aktivitet skal eleverne tilsmage deres egen drik (juice).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagens fysiologi
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Sans
  • Skriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Smag
  • Sans
  • Skriv
  • Smagens fysiologi
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
  • Madlavning
I denne aktivitet skal eleverne tilberede og tilsmage to slags grød med en række ingredienser. Hver gang én ingrediens tilsættes grøden, smager eleverne og vurderer grødens smag og tekstur. Hensigten er at udvide elevernes viden om smag samt færdigheder i at kunne tilsmage mad. Aktiviteten kan med fordel danne afsæt for, at eleverne udvikler deres egen smagfulde grød.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
I denne aktivitet skal eleverne gennem eksperimenterende undervisning, dialog og tilsmagning af en neutral kartoffelsuppe, tilegne sig viden om tilsmagning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Sans
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Snak
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Sans
  • Undersøg
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Eleverne skal opnå forståelse for, hvordan lugte er tæt forbundet med erindringer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Madens æstetik
  • Tilsmagning
  • Lugtesansen
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Tilsmagning
  • Lugtesansen
  • Erindringer
I denne aktivitet skal eleverne identificere forskellige fødevarer, madlavningsprocesser og/eller madlavningsteknikker udelukkende via høresansen og dermed blive bevidste om, at høresansen også har betydning for smagen og smagsoplevelsen. Derudover skal de lære at sætte ord på mad- og smagsoplevelser.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Tekstur
  • Smagsoplevelser
  • Smagens fysiologi
  • Smagslege
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Sans
  • Beskriv
  • Spil
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Sans
  • Beskriv
  • Spil
  • Tekstur
  • Smagsoplevelser
  • Smagens fysiologi
  • Smagslege
  • Tilsmagning
  • Madlavning
Bæredygtighed og madspild > Udnyt naturens ressourcer - undgå madspild
Denne aktivitet handler om at arbejde kreativt med fødevarer og smag med henblik på at blive bevidst om, hvordan man kan anvende hele fødevaren og undgå madspild.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Kritisk refleksion
  • Madspild
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsmagning
  • Kritisk refleksion
  • Madspild
Når vi laver mad og synes, den mangler smag, er det ofte umami, der mangler. Her får du tips til at få smagen af umami frem.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Smagen af friske krydderurter kan bevares i en pesto. Maria Fast Lindegaard fra Produktionshøjskolen Absalon viser her, hvordan du gør.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Forlæng smagen af dine friske krydderurter ved at lave dem til smagfulde kryddereddiker.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Gastrik er en karamelliseret eddikesirup lavet på rørsukker og vin- eller frugteddike, og med gastrikken ved hånden har du en glimrende smagsgiver, som du kan bruge til at få dine retter til at smage af mere. For gastrikken har både bitre, syrlige og sødmefulde smagsnoter foruden smagsnoter af nødder og frugt. Brug gastrik til at smage dine retter til, hvad enten det er dressinger, saucer, gryderetter eller supper. Du kan også bruge den til at glasere kød, fisk og grøntsager med, hvor eddiken fremhæver umamismagen i kød og fisk. Gastrik er også velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt, da smagsintensiteten i gastrikken tilføjer din ret så stor smagsoplevelse, at der ikke er samme behov for at bruge smør eller fløde til at runde fx en sauce eller suppe af.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Gastrik
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Gastrik
I videoen her viser Maria Fast Lindegaard, hvordan du nemt kan lave din egen citronpickles, og hvordan du bruger den til at få dine måltider til at smage af mere. Tilsmagning er afgørende for vores oplevelse af måltidet, og med denne simple citronpickles vil du have en smagsgiver ved hånden, som på én og samme tid kan give din ret både syre, sødme, salt og bitterhed. Brug citronpickles til at smage enhver ret til, så retten får en smagsmæssig helhed og dybde, uanset om det er salte eller søde retter. Brug den fx i dressinger, salater eller i fiskeretter, simreretter og vegetarretter. Prøv også at lade den give dybde i eksempelvis en æblegrød.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Citron
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Citron
Hvad gør dit måltid godt? Du kan bruge en række faktorer fra den hollandske forsker Peter Klosse til at analysere smagen i din mad. Maria Fast Lindegaard viser hvordan.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Peter Klosse
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Peter Klosse
Når maden ikke smager helt så fyldigt og rigt, som du gerne vil have, kan det være, fordi den mangler umami. Her giver Maria Fast Lindegaard en række tips til at få mere smag af umami i din mad.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Umami