Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Du er her

Aktiviteter med temaet Umami

Når vi laver mad og synes, den mangler smag, er det ofte umami, der mangler. Her får du tips til at få smagen af umami frem.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Den femte grundsmag er ikke så velkendt som de øvrige fire, men flertallet kender den.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
Når maden ikke smager helt så fyldigt og rigt, som du gerne vil have, kan det være, fordi den mangler umami. Her giver Maria Fast Lindegaard en række tips til at få mere smag af umami i din mad.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Umami
Hvilke stoffer i maden kan fremkalde "den femte smag", umami?
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Umami
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Umami
  • De fem grundsmage
Opskrifter > Urter
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Opskrifter > Tang
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Dette er en opskrift på en lidt anderledes dip til fx grøntsagsstave. Den indeholder godt med umami og er et fint eksempel på, hvordan man nemt kan bruge tang i helt almindelig hverdagsmad.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Umami
Opskrifter > Smag på havet
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
I den første aktivitet skal eleverne bl.a. se en video, som introducerende binder den personlige, håndværksmæssige, samfundsmæssige og naturfaglige dimension sammen. For kokken Rasmus Munk repræsenterer retten brændende kærlighed en række minder om hans mormors askebæger. Disse minder bruger han så til at nyfortolke retten. Historikeren Asmus Gamdrup fortæller, hvordan sådanne minder trækker tråde ud til historiske trends, og hvordan minderne kan udgøre en slags kilder til historisk forståelse. Og så fortæller gastrofysikeren Louise Beck Brønnum om, hvorfor hun synes, at brændende kærlighed smager så godt: umami! Eleverne skal bruge videoen som afsæt til det videre arbejde med personlige minder og fortolkninger/tilberedning af retter, som de kan huske fra tidligere (dette kommer i aktivitet 3).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagens psykologi
  • Umami
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Beskriv
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Mellemtrin
  • Erindr
  • Beskriv
  • Tilbered
  • Smagens psykologi
  • Umami
  • Måltid og madkultur