Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smagen af tomat

Madkundskab
Udskoling
Forfattere:  Ditte Jacqueline Rasmussen

UNDER UPLOAD: I dette forløb skal eleverne arbejde undersøgende. De skal smage på forskellige tomatsorter, tilberede retter hvor tomaten indgår som hovedingrediens, lave deres egen ketchup og endda lave en dessert med tomat! Forløbet giver eleverne mulighed for, at bruge deres sanser som undersøgelsesredskab og ydermere får eleverne en større forståelse af, hvorfor tomaten er en af verdens mest anvendte grøntsager. I forløbet er der desuden lagt op til, at eleverne kan blive eksperter i umami, da tomater har et naturligt højt indhold af denne grundsmag!

Aktiviteter i forløbet

Der findes mange forskellige tomatsorter og selvom mange af dem ligner hinanden, så smager de alligevel forskelligt. En tomat er ikke bare en tomat. I dag skal eleverne undersøge forskellige tomaters smag og tekstur. Eleverne skal også undersøge hvilke af tomaterne der smager bedst med sukker og har mest umamismag i sig. Sidst men ikke mindst, skal eleverne udarbejde deres egen tomatketchup og igennem den store ketchuptest!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Smag
  • Læs
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Smag
  • Læs
  • Fødevarebevidsthed
Nu skal den store ketchuptest stå. I denne undersøgende aktivitet skal eleverne tilberede deres egen tomatketchup og smage på flere forskellige præfabrikerede ketchupper. Hvilken ketchup smager bedst den hjemmelavede eller den købte? Og er det mon den med det største indhold af tomat? Lad den store ketchuptest stå!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Fødevarebevidsthed
Eleverne skal tilberede 5 forskellige retter der alle har tomaten som hovedingrediens. Dette vil give eleverne viden om tomatens alsidighed samt hvordan tomaten kan ændre smag og tekstur alt efter hvilken ret den anvendes i. Men først skal eleverne vide lidt mere om den røde frugt, som de skal arbejde med - nemlig tomaten.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Fremlæg
  • Madlavning
Umami har den egenskab at den kan fremhæve sødmen i en dessert. Tomater har et naturligt højt indhold af umami og derfor kan en passende mængde solmodne tomater erstatte helt op til 25% af sukkeret i en dessert! I denne aktivitet skal eleverne arbejde med umamis sukkererstattende egenskaber ved at tilberede deres egen udgave af en trifli med tomat.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Madlavning