Gå til hovedindhold
  • Gastrofysik
    Gastrofysik. Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Du er her

Gastrofysik

Kort fakta :

Der er ingen klar konsensus for gastrofysikkens definition og formål, men gastrofysikken har fokus på principperne for, hvorfor maden smager, som den gør, og på de generelle egenskaber ved madens bestanddele og gastronomiens mekanismer.

Gastrofysikken undersøger både madens bestanddele, råvarer, virkningerne af forarbejdning, kvantitative aspekter af det fysiske grundlag for fødevarekvalitet, madens smag, vores smagssans, smagsoplevelsen og absorptionen i det menneskelige legeme.

Gastrofysik er en videnskabelig disciplin, der gør brug af en bred vifte af teoretiske og eksperimentelle biofysiske teknikker til at studere madlavningens og gastronomiens empiri, og gastrofysik kan også bruges som en platform for tværfaglig undervisning af elever inden for fysik, kemi, biologi, humanistiske og samfundsvidenskabelige fag. Denne tilgang benyttes blandt andet i Smag for Livet.