Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Skriveøvelser

Her finder du små skriveøvelser, der kan bruges i danskundervisningen. Brug smag og sanser til at analysere og reflektere over litteratur samt skrive essays eller andre tekster. 

Dansk
3
  • Dansk
  • Fremstilling
  • Kritisk refleksion
  • Skriveøvelser
  • Fremstilling
  • Kritisk refleksion
  • Skriveøvelser
  • Fremstilling
  • Kritisk refleksion
  • Skriveøvelser

Kemiøvelser

Materialerne i denne samling udgøres af kemiøvelser, som alle relaterer sig til smagsrelaterede tematikker. Hvad sker der, når en Maillardreaktion finder sted - og hvordan smager den? Hvordan virker lugtesansen på et kemifagligt niveau? Eleverne får gennem øvelserne mulighed for at koble abstrakte teorier til konkrete sansemæssige oplevelser.

Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Ekstraktion
  • Tid
  • Temperatur
  • Volatilitet
  • Opløselighed
  • Aromastoffer
Ekstraktion er et fascinerende fænomen, der ofte sker i køkkenet, ofte uden at vi er... Læs mere
Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Brunfarvning
  • Maillard
  • Oxidation
  • Enzymatisk
  • Temperatur
  • pH
  • Karamelisering
De fleste af os elsker den brune farve, når vi ved juletid bager pebernødder og brunkager... Læs mere
Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Olfaktometri
  • pH
  • Titrering
  • Thioler
"Lugtesansen" er en samling af kemiøvelser, hvor eleverne får mulighed for... Læs mere

Smagen af frugt og grønt: Smagsbegrebet undersøgt og overvejet

Et tværfagligt forløb om smag i kemi og dansk. Det grundlæggende formål med materialet er at lade de to fag mødes om det fælles tema smag ud fra fagenes forskellige tilgange for på den måde at styrke elevernes bevidsthed om fagenes metoder og materialer samt deres bevidsthed om styrken ved fagligt samspil. Dertil kommer målet om, at eleverne gennem det faglige samspil bliver bevidste om smagsbegrebets tværfaglige betydninger; herunder den kemisk-fysiologiske smag og den humanistisk-kulturelle smag. Forløbet er delt således op, at der lægges ud med et fællesmodul for de to fag (modul 1), ligesom der afsluttes med et fællesmodul (modul 9). Nærmere information samt overordnet lektionsplan forefindes under mappen "Fællesmoduler". De to øvrige mapper, "Danskmoduler" og "Kemimoduler", indeholder undervisningsplaner og opgaveark til hvert enkelt undervisningsmodul.

Dansk, Kemi
2
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Tilbered
  • Læs
  • Snak
  • Fremlæg
  • Aromastoffer
  • Smagsreceptorer
  • De fem grundsmage
  • Smagens psykologi
Forløbet "Smagen af frugt og grønt: Smagsbegrebet undersøgt og overvejet" starter og... Læs mere
Dansk, Kemi
9
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Fortolk
  • Sans
  • Skriv
  • Fortolk
  • Læs
  • Skriv
  • Snak
  • Læs
  • Se
  • Læs
  • Læs
  • Skriv
  • Læs
  • Skriv
  • Genrer
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
  • Litterær analyse
  • Smagsreceptorer
  • Smagens psykologi
  • De fem grundsmage
  • Artikel
  • Artikel
  • Artikel
  • Skriveøvelser
  • De fem grundsmage
  • Artikel
Her forefindes den komplette samling af danskmaterialer til forløbet "Smagen af frugt og... Læs mere
Kemi, Dansk
9
  • Kemi
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Estere
  • Aromastoffer
  • Estere
Her forefindes den komplette samling af kemimaterialer til forløbet "Smagen af frugt og... Læs mere

Forløb: Chokolade

Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
Dansk
2
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Fortolk
  • Chokolade
  • Kommunikation
Kemi
1
  • Kemi
Fedtstof er en af de grundlæggende komponenter i mad, hvad enten der er meget eller lidt... Læs mere

Baggrundsviden

I denne sektion finder du artikler, praksisfortællinger og andet, som enten kan bruges i undervisningen eller som baggrundslæsning. Temaerne spænder over alt fra børns madmod til grundsmage, madlavning, insekter og meget mere!

Dansk
2
  • Dansk
  • 1. - 3. g
  • Skriveøvelser
  • Skriveøvelser
Her kan du finde artikler om, hvordan smag kan bruges som analytisk værktøj i... Læs mere
Madkundskab, Kemi, Tværfaglig
2
  • Madkundskab
  • Kemi
  • Tværfaglig
  • Spil
  • Spil
  • Aromastoffer
  • Tekstur
Træn din viden om aromastoffers navne, formler og forekomst i madvarer eller øv dig i at... Læs mere
Biologi, Bioteknologi, Fysik/kemi...
5
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Fysik/kemi
  • Matematik
  • Tværfaglig
  • Dansk
  • Matematiske kompetencer
  • Chokolade
  • Smagsdidaktik
  • Skriveøvelser
  • Emulsion
Her finder du en samling af reportager og andre materialer, som kan inspirere dig til,... Læs mere