Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Kemiøvelser

Materialerne i denne samling udgøres af kemiøvelser, som alle relaterer sig til smagsrelaterede tematikker. Hvad sker der, når en Maillardreaktion finder sted - og hvordan smager den? Hvordan virker lugtesansen på et kemifagligt niveau? Eleverne får gennem øvelserne mulighed for at koble abstrakte teorier til konkrete sansemæssige oplevelser.

Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Ekstraktion
  • Tid
  • Temperatur
  • Volatilitet
  • Opløselighed
  • Aromastoffer
Ekstraktion er et fascinerende fænomen, der ofte sker i køkkenet, ofte uden at vi er... Læs mere
Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Brunfarvning
  • Maillard
  • Oxidation
  • Enzymatisk
  • Temperatur
  • pH
  • Karamelisering
De fleste af os elsker den brune farve, når vi ved juletid bager pebernødder og brunkager... Læs mere
Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Olfaktometri
  • pH
  • Titrering
  • Thioler
"Lugtesansen" er en samling af kemiøvelser, hvor eleverne får mulighed for... Læs mere

Smagen af frugt og grønt: Smagsbegrebet undersøgt og overvejet

Et tværfagligt forløb om smag i kemi og dansk. Det grundlæggende formål med materialet er at lade de to fag mødes om det fælles tema smag ud fra fagenes forskellige tilgange for på den måde at styrke elevernes bevidsthed om fagenes metoder og materialer samt deres bevidsthed om styrken ved fagligt samspil. Dertil kommer målet om, at eleverne gennem det faglige samspil bliver bevidste om smagsbegrebets tværfaglige betydninger; herunder den kemisk-fysiologiske smag og den humanistisk-kulturelle smag. Forløbet er delt således op, at der lægges ud med et fællesmodul for de to fag (modul 1), ligesom der afsluttes med et fællesmodul (modul 9). Nærmere information samt overordnet lektionsplan forefindes under mappen "Fællesmoduler". De to øvrige mapper, "Danskmoduler" og "Kemimoduler", indeholder undervisningsplaner og opgaveark til hvert enkelt undervisningsmodul.

Dansk, Kemi
2
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Snak
  • Fremlæg
  • Tilbered
  • Smagsreceptorer
  • De fem grundsmage
  • Smagens psykologi
  • Aromastoffer
Forløbet "Smagen af frugt og grønt: Smagsbegrebet undersøgt og overvejet" starter og... Læs mere
Dansk, Kemi
9
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Fortolk
  • Sans
  • Læs
  • Skriv
  • Snak
  • Skriv
  • Fortolk
  • Læs
  • Se
  • Læs
  • Læs
  • Skriv
  • Læs
  • Skriv
  • Smagsreceptorer
  • Smagens psykologi
  • De fem grundsmage
  • Genrer
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
  • Litterær analyse
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
  • Artikel
  • Artikel
  • Artikel
  • Skriveøvelser
  • De fem grundsmage
  • Artikel
Her forefindes den komplette samling af danskmaterialer til forløbet "Smagen af... Læs mere
Kemi, Dansk
9
  • Kemi
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Aromastoffer
  • Estere
  • Estere
Her forefindes den komplette samling af kemimaterialer til forløbet "Smagen af frugt og... Læs mere

Forløb: Chokolade

Kemi
1
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
Dansk
2
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Fortolk
  • Chokolade
  • Kommunikation
Kemi
1
  • Kemi
Fedtstof er en af de grundlæggende komponenter i mad, hvad enten der er meget eller lidt... Læs mere