Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Insekter

Madkundskab
Forfattere:  Diverse forfattere, Majbritt Pless

Det særlige ved insekter er, at de kan spises hele, er rige på protein - og så undgår man det madspild og det CO2-udslip, som man normalt får ved kødproduktion. Her finder du en række opskrifter, som kan inspirere til, hvordan insekter kan blive en del af fremtidens mad. Og så er det helt centralt, at retterne også skal føre til en smagsmæssig nydelse - det er den gode smag, som skal drive værket i forhold til en bæredygtig omstilling. Vidste du f.eks., at melorme smager lidt som flæskesvær?

Aktiviteter i forløbet

Opskriften her er klassisk men tilføjet en ekstra ingrediens, nemlig insekter. Og her kan du bruge såvel melorme som andre typer frysetørrede insekter. Knækbrødets næringsværdi forandres med de tilsatte insekter, men smagen forbliver den samme – prøv selv!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Opskriften er udviklet i forbindelse med, at eleverne skulle tilegne sig viden om nogle af fremtidens fødevarer – nemlig insekter. Lær mere om dette i forløbet Smag på fremtidens fødevarer her i app'en.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Insekter
Stegt melorm smager hen i retning af flæskesvær. Prøv denne opskrift på små madbrød med melorme.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Insekter
Vidste du, at stegte melorme smager hen i retning af flæskesvær? Prøv det selv.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Sprødt bacon er velegnet som topping på supper. Særligt klæder baconsmagen denne suppe med kartoffel og porre. Men for at spare lidt på bacon’en kan man med fordel riste frysetørrede melorme med på panden. De bliver sprøde og tager smag af stegefedtet fra bacon.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Chili med fårekyllinger er en anderledes udgave af den velkendte ret chili con carne, der betyder chili med kød. Der er også lidt kød i denne ret i form af chorizo pølse, der samtidig fungerer som en smagsgiver til retten. Men netop for at spare på kødet er der i stedet fårekyllinger i.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Mad er måske ikke det første, man tænker på, når man ser en græshoppe, men de kan faktisk bruges på mange forskellige måder i madlavningen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Hvis du gerne vil forsøge dig med at lave mad med melorme, er denne opskrift en nem og lækker start.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter