Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smagsoplevelser fra Afrika

Madkundskab
Forfattere:  Jeppe Vestergaard Jensen

Her finder du opskrifter på afrikanske retter. Opskrifterne knytter sig til undervisningsforløbet aFRIKADELLEN - få smag for Afrika. I undervisningsforløbet kan eleverne følge journalisten Jeppe Vestergaard Jensen på hans smagsrejse rundt i Afrika.

Aktiviteter i forløbet

Biltong er en klassisk sydafrikansk konservering af kød. Det er krydret kød, som er hængt til tørre og derefter spises. Biltong er blødere og saftigere end den amerikanske beef jerky.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Attaya er en traditionel te, der drikkes i Senegal og Vestafrika. Den serveres ofte efter måltider, hvor familie og venner slår mave og snakker.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Berberér er en krydderiblanding og et grundelement i det etiopiske køkken. Krydderiblandingen giver retterne en dyb og varm smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
En senegalesisk drik, der er lavet på hibiscus-blade. Hibiscus giver en smag, der minder lidt om tranebær. Drikken er derfor ofte let sød og syrlig, der gør den god til en sommerdrik.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Chicken Yassa, også kaldet Yassa Poulet, eller andre franske ord for kylling. Retten er den første, jeg fik serveret af Mama Kumba. En simpel ret, der kræver lidt forberedelse og tålmodighed. Men når kyllingen er blevet mør, og saucen kogt ind, så venter der en dyb og let syrlig ret.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Doro wat er en klassiker i det etiopiske køkken, som du ofte ser på menukortet. Doro Wat er kylling, der er serveret med en sauce, der hovedsagelig er lavet på løg og krydderiblandingen berberè.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Kaffe vil ofte være en del af et etiopisk måltid. Kaffen siges at stamme fra Etiopien. Ceremonien foregår ved, at grønne kaffebønner ristes. Røgen fra bønnerne bæres rundt, så alle kan få lov at dufte til kaffens aromaer. Kaffen bliver ofte serveret med popcorn til.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Skinnet på hønsefødderne bliver ret blødt og lækkert. Bid et stykke af fødderne, sut skindet af og tag benet ud af munden. Normalt spiser man ikke benene, men i stedet alt andet.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Injera er etiopiernes brød, tallerken, kniv og gaffel. Man river injera i mindre stykker og bruger stykket til at fange kød, grøntsager eller en stuvning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Jollof-ris er en af de mest kendte afrikanske risretter. Frygt ikke brændte ris i bunden af gryden, nogle har dem ligefrem som favoritdelen i en jollof.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
En mafé er en vestafrikansk klassiker. Retten har en intens smag af peanuts, og den er cremet og lækker.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Denne linsestuvning er en central spiller i det etiopiske køkken. Når først krydderiet er blandet, og smørret er klaret, er denne smagfulde ret en hurtig og let omgang.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Hemmeligheden til den dybe, runde og krydrede smag af Etiopien, skal blandt andet findes i denne klarede smør, kaldet Niter Kibbeh.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Her finder du en opskrft på Peri-peri chilisauce a la Nando’s (en populær restaurant i Afrika, som er kendt for netop deres stærke chilisauce).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Waakye er en traditionel ghanesisk risret med bønner. Retten bliver spist morgen, middag eller aften. Det er en tung og mættende ret, som fungerer godt med kylling eller andet kød.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter