Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Gastronauterne i det daværende 2Y på Risskov Gymnasium. Foto: Casper Thrane
    Gastronauterne i det daværende 2Y på Risskov Gymnasium. Foto: Casper Thrane

Du er her

Gastronauternes lærer kroner sit arbejde med ph.d-titel

Søger...

Nyhed om undervisning Casper Thrane, lektor i dansk på Risskov Gymnasium, har forsvaret sin ph.d.-afhandling om at bruge smag til at lære dansk og kemi i gymnasiet.

Kan man blive bedre til at skrive og analysere litteratur ved at tygge, snuse og synke i dansktimerne i gymnasiet? Det har "Gastronauterne" - Casper Thranes klasse på Risskov Gymnasium - bevist, at man kan.

Gennem de seneste tre år har lektor Casper Thrane og hans elever undersøgt, hvordan elevers smagsoplevelser og viden om smagsbegrebet kan være med til at styrke deres enkelt- og tværfaglige kompetencer i dansk og kemi.

Nu har Casper Thrane føjet en ph.d.-titel til sit visitkort, idet han 3. december forsvarede sin ph.d.-afhandling "Smag som didaktisk element i stx-gymnasiets faglige samspil. Et effektfuldhedsstudie af dansk- og kemiklassers faglige samspil om, med og for smag".

Afhandlingen kan downloades her: Smag som didaktisk element i fagligt samspil.

Undervisningsmateriale og bøger om smag og litteratur

I Smag for Livet har Casper Thrane udviklet tværfagligt (dansk og kemi) undervisningsmateriale til STX med udgangspunkt i smag.

Han er medforfatter til lærebogen Livretter - mad i kunst og litteratur (2014) og til Smag#12: Smagen af vildt, som er rettet mod kokkeelever og andre elever og faglærere på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser.

Find undervisningsmaterialet til gymnasiet her.

Download Smagen af vildt her.