Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • , , Fra programserien Smagen af Danmark. Foto: DR
  • , , Fra programserien Smagen af Danmark. Foto: DR
  • , , Fra programserien Smagen af Danmark. Foto: DR

Du er her

Ny programserie finder håndværket bag smagen af Danmark

Søger...

Nyhed I seks programmer møder Morten Lindberg nogle af Danmarks bedste madhåndværkere for at finde ind til den smag, der er blevet til dansk madkultur.

Se med, når DR K sender "Smagen af Danmark" i de kommende torsdage kl. 20.30 - eller se programmerne online.

Vært Morten Lindberg møder nogle af landets ypperste madhåndværkere og undersøger, hvordan de bringer smagen frem.

Den gastrofysiske forklaring får vi af professor Ole G. Mouritsen fra Københavns Universitet og cand.scient Louise Beck Brønnum fra Nordic Food Lab. Desuden medvirker en række madhistorikere og andre eksperter.

I programmerne møder vi:

  • 25. januar – ‘I lære som surdejsbager’ med møller og melproducent Per Grupe fra Kornby Mølle i Lynge i Nordsjælland
  • 1. februar – ‘I lære som pølsemager’ med slagter og pølsemager Jørgen Christensen fra Hallegaard i Østermarie på Bornholm.
  • 8. februar – ‘I lære som ostemager’ med ostemager Per Sørup fra Hårbølle Mejeri i Hårbølle på Møn.
  • 15. februar – ‘I lære som hjemmesylter’ med hjemmesylter Helena Grayston, også kendt som Syltedronningen fra Vejby i Nordsjælland.
  • 22. februar – ‘I lære som røgmester’ med røgmester Per Knuppert fra Hindsholm Røgeri i Måle på Fyn.
  • 1. marts – ‘I lære som snapsemager’ med Rie Uldahl fra Nord Snaps i Svaneke på Bornholm

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Gastrofysiker, smagsambassadør

Louise Beck Brønnum er gastrofysiker, cand. scient. fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU-FOOD).

Hun er nu partner i Kost Studio og har tidligere været leder af testkøkkenet ved restaurant Alchemist. Hun var også tilknyttet det daværende Nordic Food Lab på Københavns Universitet.

Louise Beck Brønnum blev i 2018 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.

Hun er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og har udgivet flere bøger om mad.