Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Gastrik skal være tyndtflydende. Mens du koger gastrikken ind, kan du tjekke en dråbe på en tallerken. Den skal let kunne løbe ned ad tallerkenen. Foto fra videoen.
    Gastrik skal være tyndtflydende. Mens du koger gastrikken ind, kan du tjekke en dråbe på en tallerken. Den skal let kunne løbe ned ad tallerkenen. Foto fra videoen.

Du er her

Gastrik

Søger...

Køkkentip Lav din egen gastrik og tilføj endnu mere smag i dine retter.

 

 

Gastrik er en karamelliseret eddikesirup lavet på rørsukker og vin- eller frugteddike, og med gastrikken ved hånden har du en glimrende smagsgiver, som du kan bruge til at få dine retter til at smage af mere.

For gastrikken har både bitre, syrlige og sødmefulde smagsnoter foruden smagsnoter af nødder og frugt. Brug gastrik til at smage dine retter til, hvad enten det er dressinger, saucer, gryderetter eller supper. Du kan også bruge den til at glasere kød, fisk og grøntsager med, hvor eddiken fremhæver umamismagen i kød og fisk.

Gastrik er også velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt, da smagsintensiteten i gastrikken tilføjer din ret så stor smagsoplevelse, at der ikke er samme behov for at bruge smør eller fløde til at runde fx en sauce eller suppe af.

Ingredienser:

4 dl lys rørsukker

6 dl æblecidereddike eller anden vin- eller frugteddike

 

Fremgangsmåde:

  1. Smelt sukkeret til en mørk karamel på en pande eller i en tykbundet gryde ved lav varme. Brug gerne en bred gryde, så sukkeret ikke ligger i et tykt lag. Det kan alternativt være en tykbundet pande.
  2. Pas på, karamellen må endelig ikke få en brændt smag. Start fx med at smelte sukkeret ved mellemvarme, og som sukkeret så småt smelter, så skrue ned for varmen, så det ikke pludselig brænder på.
  3. Tilsæt eddiken, pas på det ikke sprutter, og kog det hele igennem til karamellen igen er opløst, og gastrikken er kogt ind til en lind sirup. Det tager ca. 15-20 minutter. Det er vigtigt, at gastrikken ikke koges for meget ind, da konsistensen kan blive for tyk, så gastrikken ikke er til at få ud af flasken. Gastrikken bliver tykkere, når den er kold, så test konsistensen løbende på en kold tallerken. Se evt. i videoen, hvordan du gør.
  4. Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller skruelåg ved stuetemperatur, hvor den kan holde sig for evigt.

Omtalt i artiklen

Projektmedarbejder

Maria Fast Lindegaard er projektmedarbejder på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon, Sorø.

Hun arbejder med at udvikle undervisningsmateriale til e-læring om smag og måltider.

Lektor, cand.brom, projektleder

Anette Kamuk var medlem af Smag for Livets centerledelse i 2014-2018.

Anette Kamuk er lektor og projektleder på Ernæring- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon. Hun har særlig ekspertise i fødevarer og måltider, fødevaresikkerhed, sensorik, mikrobiologi, produktudvikling og innovation.