Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Prøv selv: Balancen mellem surt og sødt

Søger...

Øvelse Sødt og surt kan være en rigtig god kombination - spørg bare producenterne af sodavand. Du kan prøve at mikse den sur-søde smag selv og finde den optimale blanding for dig

Man skal som bekendt tage det sure med det søde, men der er også god grund til at tage det søde med lidt af det sure. De to grundsmage klæder hinanden godt i de rette mængder, og det kan du afprøve med eksperimentet her.

Øvelsen går ud på at smage vand til med sukker og citronsaft og på den måde efterligne den smagsbalance, man typisk finder i en læskedrik. Du vil opleve, hvordan den sure og den søde smag balancerer hinanden: Det sure opleves mindres surt og det søde mindre sødt.

Hvis I er flere forskellige aldersgrupper, der prøver, vil I sandsynligvis opleve, at børnene foretrækker mindre citronsaft i blandingen, end de voksne gør.

Du skal bruge:

  • Citronsaft, enten frisk eller fra en flaske, du kan dryppe med
  • Sukker
  • Vand

Sådan gør du:

Hæld 1 dl. vand op i et glas. Tilsæt en spiseskefuld sukker (10 gram) og rør rundt, til sukkeret er opløst. Nu har du en væske, der er lige så sød som almindelig sodavand. Smag på den.

Dryp så citronsaft i - en dråbe ad gangen - og smag efter undervejs, indtil du synes, det smager helt rigtigt. Tæl, hvor mange dråber der skal til for at opnå den optimale blanding.

Tag et nyt glas og hæld 1 dl. vand op. Tilsæt så det antal dråber citronsaft, du nåede frem til før. Smag på blandingen og læg mærke til, hvor surt det er.