Salturt (kveller) er en slægt med 3-6 arter der er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien, Østasien, Sibirien og Nordamerika og en meget salt plante. Den har et meget karakteristisk udseende og vokser også ved næsten alle de danske kyster ved stranden.
Beskrivelse:
Planten har et meget karakteristisk udseende og er glat at føle på. Bladene sidder parvis og sammenvokset med stænglen i midten.
Salturt bliver typisk mellem fem og 20 cm høj. Blomsten er grøn, men kan under blomstring få en rødlig farve. Den gror i saltvand ved kyster. Bladene er kødfulde og stænglen er glat.
Smagsnoter/aromaer:
Meget salt, og så er den sprød at tykke. Har en meget frisk duft og smag af hav.
Klargøring og opbevaring:
Skylles og blancheres. Derefter skal den opbevares i et kølerum der er mellem fire til seks grader.
Match med grøntsager, protein, bær og urter:
Salturt er god i salater, garniture med kartofler, dressinger og supper. Derudover passer den godt til fisk, pga. havduften. Vi ser den oftest anvendt som pynt på retter med ingredienser fra havet, men kan sagtens inkorporeres i flere retter og saucer.
Kilder: Kokkebogen
Her kan du hente skilte til urtehaven |