Umami er den femte grundsmag, og den er for mange ikke helt så velkendt som surt, sødt, salt og bittert. Men umami er ofte afgørende for, om du oplever et måltid som meget velsmagende.
I videoen her viser Maria Fast Lindegaard fire måder at få mere umami, og altså mere velsmag, i dine måltider.
1. Brug råvarer naturligt rige på umami
2. Kog og steg smagen af umami frem
3. Brug lagrede eller tørrede fødevarer
4. Smag til med koncentrerede eller gærede umami-smagsgivere
Litteratur:
Ole G. Mouritsen & Klavs Styrbæk (2011): Umami. Gourmetaben & den femte smag, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck
Omtalt i artiklen
Maria Fast Lindegaard er projektmedarbejder på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon, Sorø.
Hun arbejder med at udvikle undervisningsmateriale til e-læring om smag og måltider.
Anette Kamuk var medlem af Smag for Livets centerledelse i 2014-2018.
Anette Kamuk er lektor og projektleder på Ernæring- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon. Hun har særlig ekspertise i fødevarer og måltider, fødevaresikkerhed, sensorik, mikrobiologi, produktudvikling og innovation.