Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Erindringer

Kultur og traditioner > Smagen af jul
I denne aktivitet skal eleverne opleve, hvor stor betydning lugtesansen har for smagen og erfare, hvordan dufte kan være tæt forbundet til erindringer og følelser. Denne sanseoplevelse skal aktivere elevernes forforståelse om den fysiologiske sans (hvordan vi smager med alle sanser) og danne grundlag for et videre arbejde med smag i relation til jul og julens måltider.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Jul
  • Erindringer
  • Smagens fysiologi
  • Kanel
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Snak
  • Sans
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Snak
  • Sans
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Jul
  • Erindringer
  • Smagens fysiologi
  • Kanel
I denne aktivitet skal eleverne gennem et memory-spil få kendskab til et bredt udvalg af krydderier og aromaer, som ofte forbindes med den traditionelle danske juls retter og måltider. De skal undersøge disse krydderier og aromaer udelukkende ved brug af lugtesansen for at blive bevidste om lugtesansens betydning for smagen og opleve, at duft er tæt koblet til erindringer, hukommelse, minder og følelser. De skal diskutere sanseoplevelser og herigennem blive bevidste om, hvilke erindringer, minder og følelser, som de forbinder med de pågældende krydderier og aromaer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Jul
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Smagslege
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Spil
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
  • Jul
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Smagslege
  • Erindringer
I denne aktivitet skal eleverne, på baggrund af deres kendskab til duften af julens smage, eksperimentere med julekagers smag. Eleverne skal undersøge, hvad der sker med kagernes smag, når der tilsættes og kombineres forskellige krydderier/smage i dejen. De skal på baggrund af dette, udvikle en opskrift, som efter deres egen personlige vurdering smager af jul.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Jul
  • Krydderier
  • Bagning
  • Småkager
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Skriv
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Skriv
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Jul
  • Krydderier
  • Bagning
  • Småkager
  • Erindringer
Kultur og traditioner > aFRIKADELLEN - få smag for Afrika
Når man er ude at opleve den store verden og maden derfra, hvad er så et ægte måltid, der præcis rammer den smag og følelse, som de lokale forbinder med deres mad? Og er det overhovedet muligt at genskabe et autentisk måltid? I Kapitel 3 kommer I med journalisten Jeppe Vestergaard Jensen til Etiopien i Afrika, hvor han udforsker autentiske etiopiske smagsoplevelser. Gennem læsning og de øvrige opgaver skal eleverne bl.a. drøfte begrebet 'autentisk', udtænke en fiktiv autentisk restaurant. Og de skal tilberede et etiopisk måltid, som indtages på ægte etiopisk manér (med fingrene). Dette danner afsæt for, at eleverne tager kritisk stilling til, hvordan måden vi indtager mad på, påvirker måltider og smagsoplevelser.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Erindringer
Eleverne skal opnå forståelse for, hvordan lugte er tæt forbundet med erindringer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Madens æstetik
  • Tilsmagning
  • Lugtesansen
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Tilsmagning
  • Lugtesansen
  • Erindringer
I naturen og havet > Smag for naturen
Start på DAG 1. I denne indledende aktivitet spores eleverne ind på tematikken ”råvarer og madlavning i naturen”. Det er typisk et tema, som eleverne har relativt forskellige forudsætninger for og erfaringer med, så derfor afdækkes og udvides deres forforståelser her. Dette sker med afsæt i deres personlige erfaringer med at spise i og af naturen. Målet er at skabe positive forventninger.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Erindringer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Erindr
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Erindr
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
  • Erindringer
  • Vilde planter
Som en del af undervisningen i dansk har smagsklassen i Brøndbyøster skrevet erindringer om, hvordan deres nytårsaften smagte.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Smagsoplevelser
  • Erindringer
Når børn beskriver smagen af decembers risengrød og kanelsukker, småkager og knasende flæskesvær, får sanseoplevelserne selskab af tanker om de nære relationer og fornemmelsen af at flyve. Smag for Livets Karen Wistoft og Mikkel Lassen har set nærmere på smagen af jul ifølge 5.D.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Erindringer
  • Smagsoplevelser
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Erindringer
  • Smagsoplevelser
UNDER FÆRDIGUDVIKLING. I denne aktivitet skal eleverne beskæftige sig med både den fysiologiske, sociale og kulturelle dimension af smagen. De skal anvende denne viden til at reflektere over, hvordan de kan beskrive smagen af deres livret med henblik på at blive bevidste om, hvorfor denne ret netop er deres livret. Eleverne skal gennem denne aktivitet og produktionen af en beskrivelse, blive bevidste om, at smag er en helhedsopfattelse af mange forskellige indtryk, herunder også de erindringer, som man har om smagsoplevelser.
Fag
Dansk, Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fremstilling
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Erindringer
  • Madtraditioner
  • Måltidsanledninger
  • Skriveøvelser
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Erindr
  • Skriv
  • Snak
  • Dansk
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Erindr
  • Skriv
  • Snak
  • Fremstilling
  • Måltid og madkultur
  • Erindringer
  • Madtraditioner
  • Måltidsanledninger
  • Skriveøvelser