Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Måltidsanledninger

Kultur og traditioner > Smagen af jul
I denne aktivitet skal eleverne arbejde kreativt med madlavning og handle på de idéer, som opstår i køkkenet. De skal eksperimentere med råvarer, tilberedningsmetoder, krydderier og julens smage, og udvikle en ny variation af en allerede kendt juleret – eller skabe et helt ny og innovativ juleret. På baggrund af det eksperimenterende arbejde, og elevernes tillærte viden og færdigheder, skal de diskutere, hvor traditionsbundne mange kan være i forbindelse med julens måltider og andre måltider generelt. Herigennem skal de opnå forståelse for, hvordan smag, kultur og værdier er med til at påvirke mad- og måltidskultur.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Jul
  • Krydderier
  • Madkultur
  • Måltidsanledninger
  • Madtraditioner
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madlavning
  • Jul
  • Krydderier
  • Madkultur
  • Måltidsanledninger
  • Madtraditioner
I denne aktivitet skal eleverne i grupper forberede en del af festmåltidet. Eleverne planlægger, afprøver og tilbereder deres delelement af festmiddagen, og samtidig overvejes anretningen, præsentationen og borddækning for at sikre et højt niveau af værtskab. Man kan med fordel anvende mere end én undervisningsgang: Én eksperimenterende undervisningsgang, hvor eleverne eksperimenterer med tilberedningsmetoder og smagskombinationer, og én undervisningsgang hvor de tilbereder og serverer festmåltidet for udvalgte gæster (f.eks. en anden klasse eller forældrene).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger
Opskriften på madglade børn og voksne: Slip tøjlerne og lad børnene selv bestemme.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Madglæde
  • Måltidsanledninger
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Madglæde
  • Måltidsanledninger
Opskrifter > Sødt
Fastelavn smager af fint hvedebrød med lækkert fyld! Det er især mundfølelsen, som gør fastelavnsbollerne til noget særligt. Dette er en opskrift på klassiske gærdejsboller med fyld af kagecreme, marcipanremonce og hindbærmarmelade. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan I vil pynte dem, så de bliver en festlig mundfuld!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Måltidsanledninger
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Bagning
  • Måltidsanledninger
Fødselsdag på Fyn? Så skal der “brunner” på bordet, foreskriver traditionen. Brunsviger er en gærdejskage smurt med en remonce af farin og smør - og nogle gange også kagecreme. Kagen kendes over hele Danmark, men er især en del af madkulturen på Fyn, hvor den bl.a. serveres ved børnefødselsdage pyntet med slik og marcipan. I Vendsyssel spises en variant, som kaldes "futsko" eller smørkage. Denne opskrift er en fynsk brunsviger i varianten med creme.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Måltidsanledninger
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Måltidsanledninger
  • Geografiske specialiteter
UNDER FÆRDIGUDVIKLING. I denne aktivitet skal eleverne beskæftige sig med både den fysiologiske, sociale og kulturelle dimension af smagen. De skal anvende denne viden til at reflektere over, hvordan de kan beskrive smagen af deres livret med henblik på at blive bevidste om, hvorfor denne ret netop er deres livret. Eleverne skal gennem denne aktivitet og produktionen af en beskrivelse, blive bevidste om, at smag er en helhedsopfattelse af mange forskellige indtryk, herunder også de erindringer, som man har om smagsoplevelser.
Fag
Dansk, Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fremstilling
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Erindringer
  • Madtraditioner
  • Måltidsanledninger
  • Skriveøvelser
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Erindr
  • Skriv
  • Snak
  • Dansk
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Erindr
  • Skriv
  • Snak
  • Fremstilling
  • Måltid og madkultur
  • Erindringer
  • Madtraditioner
  • Måltidsanledninger
  • Skriveøvelser