Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet pH

Eleverne kommer her til at arbejde med at forstå og anvende enzymatisk såvel som ikke-enzymatisk brunfarvning samt evaluere smag og tekstur for at kunne opnå det mest optimale resultat i et køkken. Begreber såsom Maillard-reaktion og oxidation vil blive bragt i spil.
Fag
Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Brunfarvning
  • Maillard
  • Oxidation
  • Enzymatisk
  • Temperatur
  • pH
  • Karamelisering
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Brunfarvning
  • Maillard
  • Oxidation
  • Enzymatisk
  • Temperatur
  • pH
  • Karamelisering
Kemiøvelser > Lugtesansen
Titrering med farveindikation er en typisk praksis i kemi, der bruges til bestemmelse af stoffers koncentrationer. Koncentrationen af natriumhydroxid i en opløsning kan bestemmes ved titrering med saltsyre. Her anvendes normalt en visuel syre-baseindikator, der skifter farve i ækvivalenspunktet. I følgende forsøg introduceres eleverne til en olfaktometrisk indikator (olfacere (latin): at lugte). I forsøget arbejder eleverne med pH og titrering og bliver på samme tid opmærksom på, at næsen er sensitiv nok til at kunne anvendes som måleinstrument. Rent praktisk bestemmes koncentrationen af en base med et lugtstof der stammer fra løg. Lugtstoffet er et eksempel på en olfaktometrisk indikator.
Fag
Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Olfaktometri
  • pH
  • Titrering
  • Thioler
Aktivitetstyper
  • -
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Olfaktometri
  • pH
  • Titrering
  • Thioler