Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Tang

Det er vigtigt, at eleverne grundlæggende forstår hele præmissen for begrebet 'fremtidens fødevarer'; nemlig at der forventes en ressourceknaphed frem mod år 2050, hvor det anslås, at Jordens befolkning vil være steget til 9 mia. mennesker. Siden det økonomiske opsving i årtierne efter 2. verdenskrig har danskerne haft stort set ubegrænset adgang til mad. Næsten alle har kunnet gå mætte i seng hver aften. Og oveni købet har man kunnet forfølge en varieret smagsæstetik efter forgodtbefindende. Mad - eller manglen på mad - har med andre ord ikke været et problem, da alle har kunnet få lige det, de ville. Men med den eksplosive tilvækst i befolkningstal rundt om i verden, er der da nok mad til alle? Hvad skal vi leve af? Og hvordan kan vi reducere det pres, som lægges på naturen og klimaet?
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Madspild
  • Tang
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Se
  • Sans
  • Snak
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Se
  • Sans
  • Snak
  • Fødevarebevidsthed
  • Perspektivering
  • Madspild
  • Tang
  • Insekter
I denne aktivitet skal eleverne få lyst til og mod på at smage på udfordrende og ikke så velkendte fødevarer. De skal lege med smagen og udfordre sig selv og hinandens smagsmod, mens de får indsigt i, hvordan insekter kan tilberedes, hvordan de smager alene og i kombination med andre fødevarer. Eleverne får indblik i de forskellige smagsnuancer ved at kombinere og eksperimentere med insekter, krydderurter og tang samt andre fødevaregrupper. Eleverne skal gennem dialog komme med forslag til råvarernes anvendelsesmuligheder.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tang
  • Insekter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Smag
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Smag
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Tang
  • Insekter
  • Krydderurter
Det er ikke hver dag i Danmark, der spises melorme eller tang. Men globalt set har vi knappe ressourcer, og det kan derfor blive nødvendigt i fremtiden at finde nye, alternative fødevarer. Men hvordan smager det egentligt, og hvad kan vi spise fra naturen?
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
  • Tang
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Insekter
  • Tang
Opskrifter > Tang
Tang i din is? Lyder det lidt mærkeligt? Prøv det, og bliv overrasket over, hvor godt tang kan smage i en is! Tangarten søl (Palmaria palmata) er en spiselig rødalge, der vokser i havet og tidevandszonen omkring Danmark.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Tang
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Tang
Du kan I princippet høste tang hele året rundt, men tangen er mest smagfuld i foråret. Når tangen er frisk, kan den renses og spises rå, men den smager også fantastisk godt, når den tørres til chips som i denne opskrift. Prøv fx med sukkertang, blæretang, søl-tang (eller et miks af flere).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
Har du lyst til at bruge tang i din mad, så prøv denne chutney med smag fra både land og hav.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
Tang findes i massevis i havene omkring os. Derfor er det en kæmpe ressource, vi burde udnytte som fødevare. I de danske farvande findes knap 500 tangarter, men ikke alle er spiselige. Sukkertang er en af de tangarter, man kan spise. Den kan købes tørret, eller man kan høste den selv.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Tang
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Dette er en opskrift på en lidt anderledes dip til fx grøntsagsstave. Den indeholder godt med umami og er et fint eksempel på, hvordan man nemt kan bruge tang i helt almindelig hverdagsmad.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Umami
Opskrifter > Smag på havet
Har du lyst til at bruge tang i din mad, så prøv denne chutney med smag fra både land og hav.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Opskrifter > Urter
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami