Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Temperatur

Undervisningsforløb > Tryk på smagen!
I denne første aktivitet skal eleverne lære om idéerne og principperne bag trykkogning. Konkret skal de få kendskab til, hvordan tilberedninger med trykkoger påvirker smagene i råvarerne. Dette følges op i næste aktivitet, hvor de skal lave et forsøg med grøntsager og kød.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Temperatur
  • Trykkogning
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Snak
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Læs
  • Snak
  • Temperatur
  • Trykkogning
I forløbets anden aktivitet skal eleverne nu selv eksperimentere med trykkogeren. Hvad sker der med smag og tekstur i grøntsager, fisk og kød, når tilberedningen foregår 1) i en trykkoger, 2) i en almindelig gryde med låg?
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Trykkogning
  • Temperatur
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Trykkogning
  • Temperatur
  • Tekstur
Formålet med opgaven er at anvende og forstå ekstraktion samt evaluere smagen som metode for at vurdere bedste opnåede resultat.
Fag
Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Ekstraktion
  • Tid
  • Temperatur
  • Volatilitet
  • Opløselighed
  • Aromastoffer
Aktivitetstyper
  • -
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Ekstraktion
  • Tid
  • Temperatur
  • Volatilitet
  • Opløselighed
  • Aromastoffer
Eleverne kommer her til at arbejde med at forstå og anvende enzymatisk såvel som ikke-enzymatisk brunfarvning samt evaluere smag og tekstur for at kunne opnå det mest optimale resultat i et køkken. Begreber såsom Maillard-reaktion og oxidation vil blive bragt i spil.
Fag
Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Brunfarvning
  • Maillard
  • Oxidation
  • Enzymatisk
  • Temperatur
  • pH
  • Karamelisering
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Brunfarvning
  • Maillard
  • Oxidation
  • Enzymatisk
  • Temperatur
  • pH
  • Karamelisering