Madkundskab
Indskoling
Forfattere:
Diverse forfattere, Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk, Birthe Kofoed Mortensen
Disse aktiviteter kan alle fungere som selvstændige aktiviteter, hvor eleverne på forskellig vis får mulighed for at arbejde undersøgende og eksperimenterende med råvarer og tilsmagning.
Aktiviteterne sætter alle smagen i centrum, når eleverne opfordres til at bruge alle sanser aktivt i den eksperimenterende madlavning.
Aktiviteter i forløbet
I denne aktivitet skal eleverne eksperimentere med smag og tilsmagning gennem tilberedning af en personlig sansepose, der smages til med forskellige råvarer, herunder grøntsager og krydderurter. Aktiviteten skal danne rammen om en vækkelse af elevernes gastronomiske nysgerrighed.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
- Madlavning
- Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
- Smagsoplevelser
- Smag med alle sanser
- Sæt ord på smagen
Aktivitetstyper
- Sans
- Smag
- Tilbered
- Undersøg
- Duft
- Beskriv
I denne aktivitet skal eleverne opnå kendskab til forskellige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
- Madlavning
- Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
- Krydderurter
- Tilsmagning
Aktivitetstyper
- Snak
- Sans
- Tilbered
- Undersøg
I denne aktivitet skal eleverne tilegne sig viden om de 5 grundsmage og lære, hvordan man kan anvende fødevarer, som repræsenterer grundsmagene, til at tilsmage maden. I denne aktivitet skal eleverne tilsmage deres egen drik (juice).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
- Madlavning
Faglige temaer
- Smagens fysiologi
- Smagssansen
- De fem grundsmage
- Tilsmagning
Aktivitetstyper
- Smag
- Sans
- Skriv
I denne aktivitet skal eleverne tilberede og tilsmage to slags grød med en række ingredienser. Hver gang én ingrediens tilsættes grøden, smager eleverne og vurderer grødens smag og tekstur. Hensigten er at udvide elevernes viden om smag samt færdigheder i at kunne tilsmage mad. Aktiviteten kan med fordel danne afsæt for, at eleverne udvikler deres egen smagfulde grød.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
- Madlavning
- Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
- Tilsmagning
- Smagsoplevelser
- Sæt ord på smagen
- De fem grundsmage
- Tekstur
Aktivitetstyper
- Tilbered
- Smag
- Sans
- Undersøg
- Beskriv
I denne aktivitet skal eleverne gennem eksperimenterende undervisning, dialog og tilsmagning af en neutral kartoffelsuppe, tilegne sig viden om tilsmagning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
- Madlavning
- Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
- De fem grundsmage
- Tilsmagning
Aktivitetstyper
- Snak
- Smag
- Tilbered
- Udforsk
- Sans
- Undersøg