Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Simons datter smager på fisk
    Simons datter smager på fisk

Du er her

Forskere: Slip børnenes smag fri

Søger...

Nyhed En ny bog gør op med forestillingen om, at børn kun vil spise sukker og fastfood, hvis man ikke lærer dem om god smag. Giv i stedet børnene mulighed for at udvikle og bruge deres egen smag, anbefaler de to forskere

Når voksne taler med børn om mad og smag, er det ofte med en bagtanke om at få børnene til at spise mere grønt. Det samme har i en årrække gjort sig gældende i skolen, hvor undervisningen har fokuseret på ernæring snarere end individuel smag.

Det mener forskerne Karen Wistoft og Jonatan Leer, der i en ny bog, ”Mod en smagspædagogik”, gennemgår den hidtidige forskning om børn, smag og læring. De lægger op til at betragte smagen som en ressource til læring og erkendelse i stedet for en barriere, der forhindrer børn i at forstå betydningen af at spise sundt.

For det er ikke holdbart at tvinge eller lokke børn til at spise på en bestemt måde, fastslår de: 

”Den undervisning, der får børn til at spise noget bestemt – typisk flere grøntsager - er ofte styret af manipulerende tankesæt, og den virker kun kortvarigt,” siger Karen Wistoft, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet og med i ledelsen af Smag for Livet.

Børnene kan selv - hvis de får lov

”Vi vil gerne lære børnene at tage stilling, at begrunde og at bruge deres smag i den stillingtagen. Hvis børn ikke er bevidste om, at de aktivt kan bruge deres egen smag, bliver de vant til at blive styret. I værste fald bliver de passive,” siger hun.

Bogens forfattere mener, vi bør stoppe styringen af børns smag både hjemme og i skolen og i stedet have tillid til, at børn selv er i stand til at sige ja og nej tak, hvis de får lov til at udvikle deres egen smag.

Eksperimenter med smagen og tal om den

”I skolen skal man gøre som i madkundskab, hvor børnene får fødevarekendskab og kan eksperimentere med maden og hvordan den smager,” siger Karen Wistoft.

”Derhjemme skal man interessere sig seriøst for sine børns smag. Hvad er det for smagsoplevelser, de har, og hvad forbinder de en bestemt smag med. Tal med dem om hvordan de kan bruge deres smag til at træffe valg om, hvad de gerne vil spise. Giv dem passende udfordringer og lad dem være med til at diktere målet for udfordringerne.”

Bogen ”Mod en smagspædagogik” udkommer fredag d. 21/8 2015, hvor den kan downloades fra denne side.

 

 

 

 

 

Omtalt i artiklen

Professor (mso), Ph.d.

Karen Wistoft er medlem af Smag for Livets centerledelse.

Karen Wistoft er professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel i skolen ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet.

Hun forsker i læring, madkundskab, smag og trivsel i grundskolen med særligt fokus på eksperimentel undervisning, oplevelser og handling – også i udeskoler og skolehaver. Hendes forsknings- og formidlingsprojekter har sigte på at skabe en ny smagspædagogik og -didaktik.

Docent, ph.d. - Mag.art.

Jonatan Leer er docent ved Professionshøjskolen Absalon. Tidligere var han postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet.

Jonatan Leer har forsket i smagspædagogik og madkultur. Han er særligt optaget af koblingen mellem mad og maskulinitet, samt af kulturelle repræsentationer af smag og mad.

Jonatan har forfattet ph.d.-afhandlingen Ma(d)skulinitet (2014) om maskulinitet i moderne europæiske madprogrammer. Endvidere har han publiceret adskillige artikler om madkultur og køn bl.a. Strange Culinary Encounters (Food, Culture and Society, 2015) og Madlavning som maskulin eskapisme (Norma: International Journal of Masculinity Studies, 2013). Jonatan er også redaktør af antologien Media Food, som udkommer i Ashgates Critical Food Studies-serie i 2016.

Jonatan har også forfattet mere end 50 populærvidenskabelige klummer om madkultur i bl.a. Magisterbladet og CO-Søfart samt i "Smagsklummen" på smagforlivet.dk, og han har en fortid som restaurantanmelder og kogekone.