Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • En af bogens opskrifter: Linser med romanesco, blomkål og pomelo. Foto: Jonas Drotner Mouritsen
    En af bogens opskrifter: Linser med romanesco, blomkål og pomelo. Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Du er her

SMAG #13: Tag smagen med på råd

Søger...

Bøger Om kostråd og den grønne omstilling.

Her kan du downloade Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæks bog Tag smagen med på råd - om kostråd og den grønne omstilling.

Bogens første del er en gennemgang af de officielle kostråd, madpyramider mm. gennem tiden.

Bogens opskriftdel opsummerer Grøn marts-madplanen, som er en fleksitarisk håndsrækning til familier og andre, der gerne vil have inspiration til hverdagsmad, der følger de nye klimakostråd og samtidig smager så godt, at man ikke savner kødet i centrum af måltidet.

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.