Bredbladet persille kommer oprindeligt fra Sydøsteuropa, men lige siden middelalderen har den været populær i Nordeuropa. Det er Danmarks uofficielle nationalkrydderi.
Bredbladet persille er en toårig plante, første år kommer der kun blade, og andet år kommer bladene tidligere og den begynder at blomstre.
Beskrivelse
Bredbladet persille har glatte mørkegrønne blade, og har en lysegrøn stilk. Der sidder flere blade på en stilk, bladene sidder sammen tre og tre. Et blad har to større indhak og flere små.
Smagsnoter/aromaer
Har en profil af sort peber, der kommer snigende. Dufter frisk, men duften hænger ikke ved længe. Bredbladet persille har en bitter grundsmag, og er derfor god i søde retter og umami-tunge retter. Bredbladet persille er mere kraftig end kruspersille, fordi den har en højre koncentration af essentielle olier, ligesom den indeholder A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium, jern og kostfibre.
Klargøring og opbevaring
Skyl altid bredbladet persille inden brug. Bladene og de tynde stilke kan bruges i madlavningen, de grove stilke bruges som suppeurt. Opbevares i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabet. På køl kan bredbladet persille holde sig i 5-6 dage. Man kan også hakke det og fryse det ned.
Match med grøntsager, protein, bær og urter
Passer perfekt til nye danske kartofler, der vendes i persille og smør.
Derudover går den til næsten alt oksekød, grydestegt kylling, fyld til rullepølse, og er desuden god til simreretter.
Persille kan også anvendes i diverse marinader og eventuelt til en persillepesto.
Kilde: Gastronom Bogen, raavareguiden.dk, aarstiderne.com, season-web.dk, maaltidshaandbog.dk
Her kan du hente skilte til urtehaven Hent et Bredbladet persille-skilt til urtehaven med QR-kode her. |