Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Især blandt drenge er det populært at eksperimentere med stærk smag. Foto fra filmen.
    Især blandt drenge er det populært at eksperimentere med stærk smag. Foto fra filmen.

Du er her

Stærk smag aktiverer vores sans for smerte - men er ikke en grundsmag

Søger...

Video Man er aldrig i tvivl, når maden smager stærkt. Men stærk smag er ikke en grundsmag - det er vores smertesans, der aktiveres af det stærke.

 

 

 

I nogle dele af verden er det almindeligt at spise mad, der er meget stærk. Det er ikke så almindeligt herhjemme, men i 2015 viste et stort eksperiment med tusindvis af skolebørn - Masseeksperimentet - at det er blevet mere populært at spise chili, især blandt drenge.

Stærk smag er ikke en grundsmag. Det er der mange, der tror, for man kan jo tydeligt mærke det stærke på tungen. Men det er faktisk smertesansen og ikke smagssansen, der er aktiveret, når vi spiser noget stærkt. Sansen hedder den kemestetiske sans eller trigeminalsansen, fordi det er en nerve kaldet Trigeminus, der sender besked til hjernen om, at der er noget stærkt i munden.

Det er ikke kun chili, der er stærk. Det er også fx sennep, peber, peberrod, løg, hvidløg, ingefær og alle de andre "stærke" eller "varme" krydderier. Når du mærker bruset i en sodavand, er det også din kemestetiske sans, der er i gang, og det er både din mund og næse, der kan mærke det.

Stærk smag er også anderledes end grundsmagene (sød, salt, sur, bitter og umami) ved at udvikle sig langsomt og blive ved i helt op til 10 minutter efter, at du har taget en bid af noget stærkt. Det er helt anderledes end for smagssansen, hvor du får den mest intense oplevelse i de sekunder, maden er i munden.

Den stærke smag bidrager ligesom smagssansen, lugtesansen og følesansen til madens smag og kan gøre den mere spændende.

Vigtigt, hvis du vil eksperimentere med stærk smag:

Hvis du eksperimenterer med stærk smag fra chili, så hav et stort glas mælk, gerne sødmælk, klar til at lindre den brændende smerte i munden.

Det stærke stof i chili, capsaicin, er nemlig et fedtopløseligt stof, og det betyder, at det gerne binder sig til fedtmolekyler, som mælk indeholder. Vand - eller sodavand eller øl - indeholder intet fedt, så vand kan ikke dulme smerten fra chili. Det kan mælk, som opløser capsaicinen og skyller den væk.

På samme måde kan du rense dine hænder med madolie eller margarine, hvis du har hakket chili til din aftensmad. Og hvis du ved et uheld får chili i øjnene (lad være med at prøve, for det gør ondt!), så skyl med mælk.

Filmene om de fem grundsmage og det stærke finder du her.

Om filmene i denne serie:

Filmene er lavet i 2016 og 2017 af forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet. Formålet er at give børn og unge en introduktion til smag og inspirere dem til at lære deres egen smag bedre at kende, så de kan bruge den aktivt som en ressource i hverdagen. Til læring, livsglæde og forståelse af madens smag som videnskab, kultur og madhåndværk.

Filmene vil også kunne bruges til undervisning på grundskolens mellemtrin, f.eks. i madkundskab i forbindelse med færdigheds- og vidensmålene om smag og tilsmagning og/eller råvarekendskab.

Tilrettelæggelse: Eva Rymann

Vært: Mikael Schneider

Produktion: Docfilm for Smag for Livet.

En særlig tak til de medvirkende elever fra Risingskolen i Odense.

Omtalt i artiklen

Journalist, kommunikationsansvarlig

Eva Rymann er kommunikationsansvarlig i Smag for Livet, herunder Smag for Livets  online- og forlagsvirksomhed.

Hun er uddannet journalist og arbejder med forskningsformidling i Smag for Livet og Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Tidligere har hun i en årrække arbejdet med udvikling af nyhedsjournalistik og redaktionel ledelse som redaktionschef på TV 2 Nyhederne.

Eva Rymann er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Mikael Schneider har hun udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).