Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Æbler

Her finder du en opskrift på sandwichboller. Hvad skal din sandwich indeholde, for at den kommer til at appellere til alle sanser? Smagsrige fødevarer? Farverige fødevarer? Noget sprødt, noget blødt, noget nyt...?
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Bolledej
  • Æbler
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bagning
  • Bolledej
  • Æbler
Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne skriver beskrivende tekster, hvori de indfanger og beskriver smagen af en frugt. Gennem skriveprocessen og den sanselige smagsoplevelse skal eleverne blive bevidste om, hvordan man kan beskrive genstande med et nuanceret sprogbrug og træne tillægsord i sammenhæng med smag. Efterfølgende skal eleverne bruge deres viden om sanserne til at beskrive andre objekter på skolen.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • Fremstilling
Faglige temaer
  • Skriveøvelser
  • Æbler
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Skriv
  • Dansk
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Skriv
  • Fremstilling
  • Skriveøvelser
  • Æbler
Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne skriver haikudigte, der tager afsæt i en konkret smagsoplevelse med et stykke frugt. Den konkrete smagsoplevelse fungerer som sanselig oplevelse, der kan åbne op for et arbejde med at omsætte sanseindtryk til skriftsproglige udtryk, og herigennem give eleverne erfaringer med haikudigtet som en bestemt teksttype.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • Fremstilling
  • Fortolkning
Faglige temaer
  • Skriveøvelser
  • Haikudigte
  • Æbler
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Skriv
  • Dansk
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Skriv
  • Fremstilling
  • Fortolkning
  • Skriveøvelser
  • Haikudigte
  • Æbler
Råvarer og retter > Æbler - tilberedning og sorter
I denne aktivitet skal eleverne få kendskab til og viden om æblet, forskellige æblesorter og æblets opbygning. Eleverne skal undersøge æblets smag ud fra de fem grundsmage og udvikle en oversigt over retter, drikke og snacks med æbler. Aktiviteten er grundlag for, at eleverne i aktivitet 2 kan undersøge og vurdere æblets smag sammen med smage fra krydderier, krydderurter og råvarer og i aktivitet 3 kan udvikle eller omfortolke en ret med æbler.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Smagsoplevelser
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Æbler
  • Smagsoplevelser
I denne aktivitet skal eleverne opnå yderligere kendskab til æblet ved at blive bevidste om æblets smag og diskutere dets anvendelsesmuligheder. Dette foregår ved, at eleverne undersøger og tilegner sig sproglige begreber for, hvad der sker med æblets smag (herunder grundsmage, konsistens og aroma), når det tilsættes andre krydderier, krydderurter eller råvarer. Disse smagsoplevelser diskuteres og danner afsættet for aktivitet 3, hvor eleverne skal eksperimentere med æbler og gennem en kreativ proces udvikle en kreativ og/eller innovativ æble-ret, hvor æblet kombineres med en af disse krydderier/råvarer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Krydderier
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Duft
  • Fremlæg
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Duft
  • Fremlæg
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Æbler
  • Krydderier
  • De fem grundsmage
I denne aktivitet skal eleverne arbejde kreativt og innovativt med madlavning og handle på de idéer, som opstår i køkkenet. De skal undersøge æblets smag og anvendelsesmuligheder ved at eksperimentere med æblet, forskellige tilberedningsmetoder samt ét udvalgt krydderi/råvarer, og herigennem udvikle en kreativ æble-ret.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Krydderier
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Æbler
  • Krydderier
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Ud med sproget! ... på et overført plan > Sprog og religion på tungen
Syndefaldet. Adam og Eva. Og slangen. Næsten "urbibelske" figurer og symboler, som er overleveret gennem et hav af generationer. Aktiviteten her forsøger at gøre den gamle fortælling endnu mere sanselig for eleverne, ved at de skal smage på æbler og producere tekster - men ikke BARE smage på æbler og producere tekster; de skal forholde sig til æblernes smag, vurdere smagens karakteristik i forhold til den symbolske betydning (æblet smager godt og sødt) og herefter bruge deres fantasi på at opfinde nye symbolske betydninger for æblet, idet disse fremstilles som tekstproduktioner.
Fag
Dansk, Kristendomskundskab
Kompetenceområder
  • Fortolkning
  • Fremstilling
  • Bibelske fortællinger
Faglige temaer
  • Æbler
  • Syndefaldet
  • Skriveøvelser
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Skriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Dansk
  • Kristendomskundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Smag
  • Skriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Fortolkning
  • Fremstilling
  • Bibelske fortællinger
  • Æbler
  • Syndefaldet
  • Skriveøvelser
Hvordan kan børn lære at kende forskel på forskellige æblesorter og deres smag? Denne artikel til inspiration beskriver en temaudflugt gennemført af 5.a. fra Tarup Skole i Odense i samarbejde med Smag for Livet
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Æbler
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Smagsoplevelser
  • Æbler
Opskrifter > Madpakken
Her finder du en opskrift på sandwichboller. Hvad skal din sandwich indeholde, for at den kommer til at appellere til alle sanser? Smagsrige fødevarer? Farverige fødevarer? Noget sprødt, noget blødt, noget nyt...?
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Bolledej
  • Æbler
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bagning
  • Bolledej
  • Æbler