Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Trigeminalsansen

I denne aktivitet introduceres eleverne til trigeminalsansen. De lærer om det igennem et teoretisk oplæg og ved at smage på forskellige madvarer, som påvirker trigeminalesansen.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Sensorik
  • Trigeminalsansen
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Naturfag i produktion
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Sensorik
  • Trigeminalsansen
Eleverne skal få kendskab til et bredt udvalg af aromaer ved at undersøge disse via den orthonasale indgang til lugtesansen i et memory-spil. Herigennem skal eleverne blive bevidste om lugtesansens store betydning for smagen samt opleve, at duft er tæt koblet til erindringer, hukommelse, minder og følelser. Eleverne skal diskutere deres sanseoplevelserne og de erindringer, som de forbinder med de pågældende aromaer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Madens æstetik
  • Lugtesansen
  • Smagens fysiologi
  • Trigeminalsansen
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Spil
  • Sans
  • Snak
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Spil
  • Sans
  • Snak
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Lugtesansen
  • Smagens fysiologi
  • Trigeminalsansen
Eleverne skal blive bevidste om, at stærk ikke er en grundsmag, men at det stærke opfattes via trigeminalsansen.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • Trigeminalsansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsoplevelser
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Beskriv
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Trigeminalsansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsoplevelser
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Videoer
Smag og mad er mere end det, vi spiser. Vi har samlet en række videoer, der har fokus på, hvordan vi smager med alle sanserne, og hvordan smagen kommer fra mere end blot den mad, vi kommer i munden.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smag med alle sanser
  • Smagsoplevelser
  • Smagssansen
  • Symbolik
  • Trigeminalsansen
  • Social kontekst
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Fortolk
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Erindr
  • Fortolk
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Smag med alle sanser
  • Smagsoplevelser
  • Smagssansen
  • Symbolik
  • Trigeminalsansen
  • Social kontekst
Man er aldrig i tvivl, når maden smager stærkt. Men stærk smag er ikke en grundsmag - det er vores smertesans, der aktiveres af det stærke.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagens fysiologi
  • Trigeminalsansen
  • Chili
  • Smag med alle sanser
  • Smertesansen
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Smagens fysiologi
  • Trigeminalsansen
  • Chili
  • Smag med alle sanser
  • Smertesansen