Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Charlotte Vinther Schmidt (t.v.) får prisen overrakt af dekan Katrine Krogh Andersen. Foto: Emilie Thejll-Madsen, KU-SCIENCE
    Charlotte Vinther Schmidt (t.v.) får prisen overrakt af dekan Katrine Krogh Andersen. Foto: Emilie Thejll-Madsen, KU-SCIENCE

Du er her

Gastrofysiker får ph.d-pris for sin forskning i umami, tekstur og bæredygtig mad

Søger...

Nyhed Forskning i fødevarer, der understøtter den grønne omstilling, er Charlotte Vinther Schmidts ekspertise. Hun hædres nu for sit ph.d-arbejde, der er lavet i regi af Smag for Livet.

Charlotte Vinther Schmidt, som er ph.d. og gastrofysiker fra Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD), er blevet tildelt universitetets SCIENCE Ph.d-pris 2021 for sin afhandling Gastrophysical and chemical characterisation of umami, taste pairing, and texture in relation to sustainable food.

Med fokus på smag og tekstur har Charlotte Vinther Schmidt studeret uudnyttede, danske marine fødevareressourcer (blæksprutter og østers) mht. gastronomi og bæredygtighed samt kastet nyt lys på mad-drikke-parring baseret på umami-synergi. Hendes forskning er lavet i regi af Smag for Livet.

”Jeg er meget glad for anerkendelsen af mit arbejde, og jeg glæder mig over fortsat at kunne arbejdet med forskning i fødevarer, der støtter op omkring den grønne omstilling og fremmer bæredygtig produktion og konsum,” siger Charlotte Vinther Schmidt, som nu er ansat som postdoc på universitetet, om prisen.

Bedømmelseskomiteen til Charlotte Vinther Schmidts ph.d.-afhandling fremhæver, at hun har “demonstreret fremragende viden inden for forskellige relevante områder", samt "en excellent evne til at deltage i videnskabelige diskussioner ". Således har hun under ph.d.-forløbet haft ni publikationer i internationalt anerkendte videnskabelige tidsskrifter. Samtidig noterer komiteen, at hun har haft stor forståelse for betydningen af popularisering af forskningsresultater, hvilket ses udmøntet i fem populærvidenskabelige artikler.

Charlotte Vinther Schmidts forskning er desuden ved at blive omsat til et undervisningsforløb til folkeskolen om tekstur og umami. Forløbet udgives senere på året.

Omtalt i artiklen

Postdoc, ph.d.

Charlotte Vinther Schmidt er ph.d. og arbejder som postdoc ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Er i Smag for Livet en del af projekter om umami-synergi i østers og champagne samt om danske tiarmede blæksprutter, hvor hun arbejder med optimering af produktudvikling ved hjælp af fysisk-kemiske og kemiske analyser i laboratoriet af tekstur og umami-specifikke komponenter samt anvendelse af sensorisk evaluering.

Hun arbejder desuden for at få danske skolebørn, unge og voksne til at kunne træffe evidensbaserede, velbegrundede madvalg.