Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Ejerskab, viden og kompetencer om smag - fx gennem madkundskab - er vejen til sundhed, mener professor Ole G. Mouritsen. Foto: Stagbird
    Ejerskab, viden og kompetencer om smag - fx gennem madkundskab - er vejen til sundhed, mener professor Ole G. Mouritsen. Foto: Stagbird

Du er her

Smag for Livet-leder: Kampagner ændrer ikke noget, men det gør smagen

Søger...

Nyhed Regeringens strategi for mad, måltider og sundhed overser, at maden skal gennem munden og godkendes af alle sanser, påpeger professor Ole G. Mouritsen. Vi spiser mad, fordi det smager godt, ikke fordi nogle fortæller, hvad der er bedst for os, siger han.

Regeringens nye udspil om oplysning for bedre madvaner får en forbeholden modtagelse af Smag for Livets leder, professor i gastrofysik og fødevareinnovation Ole G. Mouritsen, Københavns Universitet. Med den nye strategi overser de fem involverede ministre, at det er smagen - ikke sundhedsbudskaber - der i længden afgør, hvad vi spiser, siger han.

Mouritsen, der også er præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, mener at det er et vigtigt problem, regeringen forsøger at angribe i sit nye udspil, og at udspillet har gode toner, når det gælder anerkendelsen af, at madkultur, måltidskultur og fælleskabet omkring måltidet er af afgørende betydning for en befolknings generelle sundhed, ikke mindst hos børn og unge.

Men regeringen har ifølge Mouritsen ikke et klart blik for, hvordan opgaven bedst gribes an:  

"Udspillet synes at være en fortsættelse af den tankegang, at kampagner og folkeoplysning er vejen frem. Dermed overser udspillet helt det faktum, at maden skal gennem munden på hver enkelt af os og godkendes af alle vores fem sanser. Mad og smagsoplevelsen er uløseligt forbundne. Vi spiser mad, fordi det smager godt, ikke fordi regeringen og sundhedseksperter fortæller os, hvad der er bedst for os. Årtiers sundheds- og madpolitik har vist, at belærende kampagner med fokus på kost, sundhed, kalorier og ernæring ikke ændrer noget: hvis maden ikke smager godt, så spiser vi den ikke i længden, hvor sund den så end må være," siger han.

Hovedinitiativerne i strategien er:

  • Gode mad- og måltidsvaner i familier med små børn
  • En frivillig mærkningsordning for sunde dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser
  • Maddannelse i dagtilbud og skoler
  • Lokal måltidsindsats på Lolland-Falster
  • Vidensbank for kommunale cases vedr. mad, måltider og ernæring på ældreområdet
  • Innovationspartnerskab
  • Styrket kommunikation og proaktiv indsats mod ”fake news”
  • Etablering af Forum for Mad, Måltider og Sundhed

 

Ingen udnyttelse af mulighederne i madkundskab

Professor Ole G. Mouritsen peger på, at regeringen kunne have fulgt sit Advisory Boards råd om at styrke faget madkundskab, hvor eleverne får kompetencer og viden om både sundhed og smag, madkultur og madhåndværk.

"Vejen til sundhed går gennem, at vi bliver kompetente smagere. Det starter med vores børn og unge, som skal lære at tage madvalg med indsigt og på baggrund af egne erfaringer: de skal tage ejerskab til deres egen smag. Der er mange måder at gøre dette på, men en helt oplagt mulighed for regeringen ville have været at styrke faget madkundskab som et eksperimenterende fag i skolen og udnytte de helt særlige muligheder, som netop dette fag har for at spille sammen med skolens andre fag og dermed børnenes forståelse af, at mad og sundhed er et livsprojekt og er altomfattende. Uden smag og drikke duer helten ikke," siger han.

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).