Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Gastrofysiker Mathias P. Clausen underviser gymnasieelever i GastroLab. Foto: Cathrine Terkelsen
    Gastrofysiker Mathias P. Clausen underviser gymnasieelever i GastroLab. Foto: Cathrine Terkelsen

Du er her

Mad, smag og madlavning skaber unikke muligheder for at formidle naturvidenskab

Søger...

Nyhed om forskning I en ny artikel i International Journal of Gastronomy and Food Science, beskrives Smag for Livet side om side med Harvard University-programmet Science and Cooking som modeleksempel på, hvordan mad, smag og madlavning kan bruges til at undervise i naturvidenskab.

I disse dage udgives artikler til en særudgave af det internationale tidsskrift International Journal of Gastronomy and Food Science på baggrund af konferencen Gastro-Science-Chef, som Smag for Livet arrangerede sammen med Københavns Universitet og Harvard University i juni 2018.

I artiklen ’Science education and public understanding of science via food, cooking, and flavour’ (’Naturvidenskabelig uddannelse og folkelig forståelse af naturvidenskab gennem mad, madlavning og smag’) beskriver Pia M. Sörensen og Ole G. Mouritsen, hvordan det er muligt at undervise elever, studerende og voksne i naturvidenskabelige fag gennem fokus på mad og smag.

Læs resume af den videnskabelige artikel her (på engelsk)

Pia M. Sörensen er underviser ved John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences ved Harvard University, og Ole G. Mouritsen er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation og centerleder i Smag for Livet.

Sådan gør Smag for Livet og Harvard University

I artiklen beskriver forfatterne, hvordan Smag for Livet bruger konkrete eksempler fra madens og gastrofysikkens verden til at folde viden om smag ud i både undervisning og ved events. Her opfordres elever, studerende og gæster til at bruge deres smag til at eksperimentere og analysere med smagen og hermed opnå ny viden.

Når man skal opfordre til at reflektere over smag, kan det ifølge forfatterne være en fordel at bruge ukendte fødevarer, og derfor har Smag for Livet bl.a. taget udgangspunkt i smagen af umami, insekter og vandmænd i både videnskabelig og populærvidenskabelig formidling.

Science and Cooking er et stort tværfagligt projekt, der bruger mad og madlavning til at undervise i fysik, kemi og biologi. Undervisningen udføres i flere formater og på flere niveauer, forklarer forfatterne; bl.a. undervises studerende på Harvard University, børnehavebørn og skoleelever såvel som voksne med interesse i mad, og det foregår både ved forelæsninger, online-kurser og YouTube-videoer. 

De studerende på Harvard University har mulighed for at deltage i ugentlige workshops, hvor de udvikler opskrifter, gennemfører videnskabelige studier og til sidst spiser det, de har lavet.

Tag kurset hjemme i køkkenet

Du kan selv deltage i Harvards gratis 10-ugers (engelsksprogede) online-kursus om madens naturvidenskab, ligesom 260.000 andre har gjort. Her får du mulighed for at bruge dit eget køkken, som var det et laboratorium. Læs mere her.

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).