Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • , ,
  • , ,
  • , ,

Du er her

Smag i ferien: Ni smagslege for hele familien

Søger...

Artikel Her er ni smagseksperimenter, du kan prøve derhjemme - vælg efter lyst eller snup dem allesammen. God fornøjelse!

Kan man smage noget, hvis man ikke kan lugte? Hvad sker der med smagen, når maden ikke føles, som den plejer? Hvordan smager cola uden syre og kaffe uden bitterhed?

Alt det og meget mere kan du udforske derhjemme i denne samling af ni smagseksperimenter, du kan prøve i ferien.

Eksperimenterne kan laves af hele familien, og vi anbefaler at I er både børn og voksne med, så I kan sammenligne og tale om jeres oplevelser.

I behøver ikke lave eksperimenterne i en bestemt rækkefølge.

 

Eksperiment 1: Farv tungen blå og se smagssansen

Vi har cirka 5.000 smagsløg i munden. De fleste sidder på tungen, og du kan se dem tydeligt, hvis du farver tungen blå med konditorfarve.

Se her, hvordan du gør

Man har længe troet, at de forskellige grundsmage - sur, sød, salt, bitter og umami - blev opfanget forskellige steder på tungen, men nu ved vi, at det er en myte. Alle smagsløgene har celler, der kan opfange alle fem grundsmage.

 

Eksperiment 2: Jellybean-testen afslører, hvor meget lugtesansen betyder

Hvis du har prøvet at være så forkølet, at næsen er helt stoppet til, kan du opleve at maden ikke smager af ret meget. Det er fordi lugtesansen betyder virkelig meget for smagsoplevelsen, og det kan du selv afprøve med en håndfuld jellybeans eller andet slik med en markant smag.

Se her, hvordan du laver Jellybean-testen.

 

Eksperiment 3: Bløde chips snyder vores forventninger

Smags- og lugtesansen er meget vigtige for den smag, vi oplever, men det er syns- og følesansen også.

Når vi tager noget i munden, forventer vi, at det føles på en bestemt måde: Et æble skal være sprødt og saftigt, en bøf skal være mør, og chips skal være knasende sprøde - ellers synes vi ikke at smagen er, som den skal være.

Prøv selv at lave bløde chips og sammenlign med almindelige chips.

Se her, hvordan du laver bløde chips (og blendet hotdog)

 

Eksperiment 4: Find din personlige sur/sød-balance og lav cola uden syre

Som alle ved, er der godt med sukker i sodavand. Men der er faktisk også noget surt i - for smagen bliver bedre, når man balancerer det søde med noget surt.

Prøv selv at eksperimentere med balancen mellem sukker og citronsaft i en drik.

Se her, hvordan du gør.

Øvelsen er særligt interessant, når man laver den flere generationer sammen - fordi man ofte vil opleve, at der er forskel på, hvad børn, voksne og ældre bedst kan lide.

Prøv også at neutralisere syren i et glas (2-3 dl) cola ved at tilsætte en teskefuld natron og røre godt rundt.

Prøv nu at smage på colaen med natron i. Smager den stadig af cola?

Filmen her viser cola-eksperimentet og fortæller mere om surt:

 

Eksperiment 5: Smag på bitter mørk chokolade - og kaffe uden det bitre

For nogle mennesker er bitter smag meget tydelig. For andre ikke.

Og nogle kan rigtig godt lide det bitre, mens andre ikke kan. Smag for bitterstoffer i maden er, hvad man kan kalde en tillært smag.

Du kan selv afprøve din smag for bitterhed ved at arrangere en smagning med mørk chokolade - du skal vælge to eller flere slags af samme mærke, men med forskelligt kakaoindhold. Jo højere kakaoindhold, jo mere bitter vil chokoladen være.

Du kan også prøve det interessante kaffeeksperiment fra filmen her, der fortæller om den bitre grundsmag:

Fjern bitterheden i kaffe ved at tilsætte en teskefuld Det Tredje Krydderi. Rør godt rundt - og smag så på kaffen. Smager den af kaffe?

 

 

 

Eksperiment 6: Lav mad med umami og få mere velsmag i din mad

Umami betyder velsmag eller "det lækreste af det lækre". Videoen her forklarer på en enkel måde, hvad umami gør for maden: 

 

 

Du kan få velsmagen frem i din mad på mange måder. Prøv selv at eksperimentere med umami i din mad - tjek artiklen her og få ideer til, hvad du kan prøve: Umami: Sådan får du mere velsmag i din mad

 

Eksperiment 7: Bag kiks med forskellige krydderurter og lav en smagekonkurrence

Hvis efterårsvejret er vådt og koldt, kan det være en god anledning til at tænde ovnen og bage noget lækkert. Samtidig kan du udfordre familie og venner med en smagekonkurrence: Hvem kan genkende de krydderurter, du har kommet i de hjemmebagte kiks?

Se her, hvordan du gør: Hjemmebagte kiks med krydderurter - kan du genkende dem?

Det er ikke så let, som man måske skulle tro. Er det alt for svært, så stil krydderurterne frem ved siden af kiksene og lugt jer frem.

 

Eksperiment 8: Eksperimentér med det stærke

Chili Klaus har gjort det meget populært at smage på chilier - eller måske snarere at se videoklip med nogle, der gør det.

Stærk smag kan være overraskende, spændende (og nogle gange ubehagelig!) at eksperimentere med, og hvis du har mod på det stærke, kan vi anbefale at prøve ikke kun chili, men også nogle af de andre stærke madvarer og krydderier, vi har.

Prøv at lave en smagning som i filmen her, hvor vi bruger sennep, rå løg, sorte peberkorn, tynde skiver chili og revet peberrod.

Begynd med at sætte de fem stærke sager i rækkefølge efter hvad du tror er stærkest - uden at smage først.

Smag så på de forskellige ting og oplev det stærke. Havde du ret i den rækkefølge, du lavede? Eller var der noget, der var stærkere eller mildere, end du regnede med?

Du kan selvfølgelig også bruge andre stærke krydderier eller madvarer.

Vigtigt, hvis du vil eksperimentere med stærk smag:

Hvis du eksperimenterer med stærk smag fra chili, så hav et stort glas mælk, gerne sødmælk, klar til at lindre den brændende smerte i munden.

Det stærke stof i chili, capsaicin, er nemlig et fedtopløseligt stof, og det betyder, at det gerne binder sig til de fedtmolekyler, som mælken indeholder. Vand - eller sodavand eller øl - indeholder intet fedt, så det kan ikke dulme smerten fra chili.

Men det kan mælk, som opløser capsaicinen og skyller den væk.

På samme måde kan du rense dine hænder med madolie eller margarine - altså fedstof, hvis du har hakket chili til din aftensmad. Og hvis du ved et uheld får chili i øjnene (lad være med at prøve, for det gør ondt!), så skyl med mælk.

 

Eksperiment 9: Arranger din egen smagning af rodfrugter, fisk/skaldyr eller bær

Det sidste eksperiment handler om at udvide sin horisont og smage på noget, man ikke kender. Det kan man gøre på mange måder, og hvis I gerne vil have en rigtig god og hyggelig oplevelse, skal I på forhånd aftale, hvad I vil smage på og hvordan.

Tjek artiklen Sådan støtter du dit barn i at smage noget nyt og vælg en (eller flere) af smage-eksemplerne.

Gå på indkøb (eller i køkkenhaven, hvis I har sådan en) og find nogle forskellige rodfrugter, fisk/skaldyr eller bær, som I synes kunne være en udfordring at smage på.

Aftal, hvad målet skal være med smagningen - og hvornår I har nået målet.

Smag med alle sanser. Mærk, duft, se, lyt, smag.

Sæt ord på smagen undervejs - og prøv at begrunde, hvorfor noget smager godt/dårligt.

Husk også, at øvelsen ikke gælder om at lære bare at sige ja tak til alt. Det gælder om at lære sin egen (og hinandens) smag lidt bedre at kende og blive bevidst om, hvad man synes er godt og hvorfor.

 

Andet godt for sanserne:

Spil duft-memory

Prøv alle smagseksperimenterne fra vores film om grundsmagene og det stærke