Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Folkeuniversitetet: Fornemmelse for smag

Søger...

Øvelse Hvordan påvirkes smagen af forskellige teksturer i det, vi spiser? Smag og mundfølelse var omdrejningspunktet for kurset "Fornemmelse for smag" 11. marts 2015. Find materialet fra kurset her.
Sellerisaft og espresso toppet med flødeskum og pulveriseret selleri.
Sellerisaft og espresso toppet med flødeskum og pulveriseret selleri.

"Hvis du er interesseret i god mad og samtidig vil vide mere om maden, hvordan den bliver til, og hvorfor den smager, som den gør, er her en enestående chance for at tilbringe en aften sammen med dygtige og innovative kokke, der kan fortælle om maden i samspil med forskere, som kender til videnskaben bag maden og smagen. Der indbydes til interaktivt samvær i Styrbæks køkken, hvor kokkene, mens de fortæller, vil tilberede et simpelt måltid af årstidens råvarer."

Sådan lød invitationen, da et hold kursister på Folkeuniversitetet mødtes i køkkenet hos Styrbæks i Odense og oplevede, hvordan mundfølelse påvirker smagen af det, vi spiser.

Kurset bestod af en introduktion; en række smagsprøver med tilhørende forklaringer om videnskaben bag; samt en fælles middag.

Er du interesseret i at lave noget tilsvarende?

På denne side har vi samlet følgende materiale fra kurset:

  • Drejebog
  • Oversigt over teksturer
  • Menu
  • Fotos fra kurset

Medvirkende fra SMAGforLIVET:

  • Professor, dr. scient. Ole G. Mouritsen
  • Lektor, ph.d. Per Lyngs Hansen
  • Kok Klavs Styrbæk samt to kokkeelever fra Styrbæks.

Målgruppe: Kurset var udbudt i Folkeuniversitetets regi. Alle kan deltage.

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.

Lektor, ph.d.

Fokusområde: Gastrofysik

Per Lyngs Hansen er lektor i teoretisk fysik ved Memphys – Center for Membranfysik ved Syddansk Universitet.