Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Olivenurt

Søger...

Kort fakta :

Olivenurt, også kaldet santolina viridis olivia, er en krydderurt som blomstrer med små gule pompom-blomster om sommeren. Planten ses ofte som bunddække i middelhavslande. Den bliver 30-50 cm i Danmark og dufter og smager skønt af oliven. Egner sig godt til højbede, altankasser og krukker. Er ikke fuldt hårdfør og skal derfor opbevares beskyttet mod frost vinteren over.

Beskrivelse: 
Olivenurt er god til salater, pesto og fiskeretter, da den har en meget frisk smag af oliven. Den kan også bruges til pastaretter og dressinger. Den er dog mest anvendt til rå salater.

Som ung plante ligner olivenurt en grøn fontæne med lange, tynde, kødfulde blade. Med alderen ændrer stilkene karakter, og planten kommer til at ligne en lille busk.

Smagsnoter/aromaer: 
Smager og dufter friskt og intenst af oliven.

Klargøring og opbevaring: 
Skal opbevares på køl, og skylles rigtig godt. Olivenurt dyrkes i en krukke i sol eller halvskygge, planten vandes jævnligt og gødes en gang imellem. Den almindelige anbefaling i Danmark er at overvintre olivenurt frostfrit, ellers vokser den som nævnt naturligt i middelhavslande.

Match med grøntsager, protein, bær og urter: 
Olivenurt kan matches med kikærter, som der fx kan være i en utraditionel pesto, fremstillet af urten. Man kan koge den sammen med friske kartofler til en fiskeret. Den er også god til syltning og giver syltelagen en lækker smag af oliven. Olivenurt er generelt god med kartofler på forskellige måder. Desuden friske salater med fx brombær, mizuna, hjertesalat, og andre grøntsager.

Kilder: skovsmadmedmere.dk, fyens.dk, jespersplanteskole.dk

Her kan du hente skilte til urtehaven

Hent et Olivenurt-skilt til urtehaven med QR-kode her.

Hent skilte til alle urtehavens planter her.