Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Fingrene væk fra jordbærrene - lige nu er det julesalat og brændenælder, vi bør spise. Eller hvad? Foto: Eva Rymann
    Fingrene væk fra jordbærrene - lige nu er det julesalat og brændenælder, vi bør spise. Eller hvad? Foto: Eva Rymann

Du er her

Smagsklummen: Rend mig i sæsonerne!

Søger...

Blogs og klummer Spis den mad, der er i sæson, lyder et velmenende råd, som de fleste har hørt. Men er elitens romantisering af sæsonerne gået over gevind, spørger madkulturforsker Jonatan Leer i denne smagsklumme.

I 2010 udgav Claus Meyer kogebogen Almanak, en minutiøs spiseplan til, hvordan familien Danmark burde spise hver eneste dag i året for at være i perfekt harmoni med sæsonernes skiften.

Naturen tramper op af tallerkenerne i takt til den ny nordiske tromme. Meyer lovede ”dine måltider kommer tættere på naturen – du får mere mad, der smager af øjeblikket og af det landskab, du befinder dig i.” Således toppes listen af tilladte råvarer i marts af blæksprutte, brændenælde, jordskokker, julesalat, knoldselleri, kålrabi… 

Jordbær til juleaften

De ledende madtrends de sidste årtier har sat sæson i fokus fra slow food over nouvelle cuisine til ny nordisk og gjort op med den industrialiserede og globaliserede madkultur, hvor den moderne forbruger har alt til rådighed. Altid. Agurker og grønne bønner året rundt. Ja tak!

Forbrugskulturens ultimative drøm er at få stillet sine lyster som et overforkælet barn uden hensyn taget til naturens orden eller arkaiske størrelser som tid og sted. Topmålet af lykke er at få jordbær juleaften, hvis det behager. Med andre ord at kunne sige: Rend mig i sæsonerne!

På trods af at madeliten de sidste mange år har manet til årstidernes genkomst for din, din familie og verdens skyld, så er det svært at give slip på forbrugerismens sæsonopløsning, som vi så mageligt har vænnet os til.

To ud af tre spiser ikke efter sæson

I en ny kortlægning af danskernes madvaner (Madindex 2016 af Madkulturen) svarer 66 % af danskerne, at deres aftensmad ikke afspejler årstidernes skiften. Aftensmaden kan være den samme året rundt. Kun 18 % hævder det modsatte.  Det er tankevækkende. Særligt når de alle må vide, at det er ikke comme il faut.

Men måske er det også fordi, at madelitens sæsonromantik er for meget. Deres venden tilbage til (persille)rødderne er for massiv, hvis den skal være så dogmatisk som i Almanak. Spis efter sæson. Hver dag hele året og efter planen. Endnu et påbud til samlingen af ”spis sundt”, ”spis varieret”, ”spis mere grønt”... 

Måske er det heller ikke sådan at vende sig tilbage til sæsonerne, når man lever i en globaliseret verden. Ville de fleste ikke have lyst til at bryde ud af deres sæsonfængsel efter en uge med brændenælder, knoldselleri og kålrabi og forbud mod tomat, æbler og rød peber?     

Omtalt i artiklen

Docent, ph.d. - Mag.art.

Jonatan Leer er docent ved Professionshøjskolen Absalon. Tidligere var han postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet.

Jonatan Leer har forsket i smagspædagogik og madkultur. Han er særligt optaget af koblingen mellem mad og maskulinitet, samt af kulturelle repræsentationer af smag og mad.

Jonatan har forfattet ph.d.-afhandlingen Ma(d)skulinitet (2014) om maskulinitet i moderne europæiske madprogrammer. Endvidere har han publiceret adskillige artikler om madkultur og køn bl.a. Strange Culinary Encounters (Food, Culture and Society, 2015) og Madlavning som maskulin eskapisme (Norma: International Journal of Masculinity Studies, 2013). Jonatan er også redaktør af antologien Media Food, som udkommer i Ashgates Critical Food Studies-serie i 2016.

Jonatan har også forfattet mere end 50 populærvidenskabelige klummer om madkultur i bl.a. Magisterbladet og CO-Søfart samt i "Smagsklummen" på smagforlivet.dk, og han har en fortid som restaurantanmelder og kogekone.

Tilføj kommentar