Gå til hovedindhold

Du er her

Plakater

Varekendskab
Tværfaglig
Madkundskab
Naturfag i produktion
Forfattere:  Birthe Kofoed Mortensen, Maria Fast Lindegaard, Ole G. Mouritsen, Ditte Jacqueline Rasmussen, Cathrine Terkelsen, Majbritt Pless, Nicoline Lykke Petersen, Charlotte Vinther Schmidt, Morten Christensen

Her kan du få Smag for Livet-plakater til dit undervisningslokale. Se listen nedenfor. De kan hentes som pdf-filer via linkene. 

Aktiviteter i forløbet

De 5 grundsmage, som menneskets smagsløg er i stand til at registrere, er sur, salt, sød, bitter og umami. De fleste smage i vores mad er en kombination af disse fem grundsmage samt af en række forskellige aromastoffer. Tag udgangspunkt i denne plakat, hvis du vil undervise dine elever i smag og de 5 grundsmage.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Smagssansen er ikke den eneste af vore sanser, der er i sving, når vi kan smage, at forskellige slags mad smager forskelligt. Faktisk bruger vi alle vores sanser, når vi smager. Tag udgangspunkt i denne plakat, hvis du vil undervise dine elever i smag og lære dem, hvordan man bruger alle sanser, når man smager.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Tungen har omkring 5000 smagsløg, også kaldet papiller, der kan opfange smagen af det, der er i munden. Hvert smagsløg kan opfatte de fem grundsmage sur, salt, sød, bitter og umami. Tag udgangspunkt i denne plakat, hvis du vil undervise dine elever i smagssansen.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Tilsmagning er den sidste og meget vigtige del af madlavningen. Her får du en guide til at smage til, så du får maksimal smag frem. Vi bruger en række klassiske supper som eksempler.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Måske er der ingredienser i opskrifterne, du ikke har. Det er ikke altid nødvendigt at løbe ud og købe dem, for der er garanteret andre ingredienser, som kan bruges i stedet. Find inspiration til dit basis-smagskit på plakaten her, og bliv samtidig klog på, hvilke grundsmage de repræsenterer.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Hvilke stoffer i maden kan fremkalde "den femte smag", umami?
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Denne plakat viser de syv dimensioner af smag, som er beskrevet af Karen Wistoft og Lars Qvortrup i bogen Smagens didaktik. Note: Plakatens rækkefølge på de enkelte smagsdimensioner er tilfældig og ikke en rangordning af de forskellige smagsdimensioner.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Dampning, sautering og gratinering er metoder, der kan anvendes ved tilberedning af mad. Men hvad kendetegner metoderne? Her finder du en plakat med madlavningsmetoder.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Mayonnaise. Sennepsvinaigrette. Bearnaise. Hollandaise. Behøver det at være lidt af en kunst at lave sine emulgerede dressinger og saucer selv? Ved hjælp af plakaterne vedhæftet denne side kan du give dine elever en visuel guide til, hvordan de laver emulsioner, og hvordan de skal bære sig langsomt ad, så de ikke ender med en skilt dressing eller sauce.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Denne plakat viser eksempler på det grønne, som vi spiser over og under jorden samt fra havet.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
Her finder du plakaten: Umami-synergi - Få mere umami i din maden. Plakaten kan hjælpe eleverne til at forstå hvad og hvordan man får mere umami smag i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Umami
Her finder du plakaten: Maillard-reaktioner og karamellisering. Plakaten kan hjælpe eleverne til at forstå bruningsreaktionerne, og hvordan man fremmer Maillard-reaktioner og karamellisering, når man tilbereder mad.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Maillard
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Maillard
Her finder du plakaten: Smagen af gris - fra jord til bord, som kan inspirere til at arbejde tværfagligt og undersøgende med gastronom- og jordbrugselever.
Fag
Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekendskab