Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Råvarekendskab

Undervisningsforløb > Smagen i centrum
Gennem både teori og praksis bliver eleverne præsenteret for noget af det sensoriske arbejde, der foregår på erhvervsskolen. Teoretisk bliver temaer såsom grundsmage, tungens anatomi, madens udseende samt madens emotionelle kobling til personlige minder behandlet med eleverne som aktivt kommunikerende og reflekterende. Praktisk skal eleverne efterfølgende i køkkenet og bruge deres viden til at kreere kreative retter - udskæring og tilsmagning vil være i centrum.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Sensorik og kvalitetskriterier
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Råvarekendskab
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Tilbered
  • Snak
  • Sans
  • Se
  • Fremlæg
  • Udskær
  • Grundtilberedning
  • Skolebesøg
  • Smag
  • Tilbered
  • Snak
  • Sans
  • Se
  • Fremlæg
  • Udskær
  • De fem grundsmage
  • Råvarekendskab
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Sensorik og kvalitetskriterier
  • Tekstur
Eleverne skal tilegne sig viden om de 5 grundsmage, som smagssansen kan registrere. Gennem et vendespil skal de få kendskab til et bredt udvalg af fødevarer ved at smage og diskutere, hvilke grundsmage som fødevarerne repræsenterer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • De fem grundsmage
  • Smagslege
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Sans
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Spil
  • Sans
  • Råvarekendskab
  • Madlavning
  • De fem grundsmage
  • Smagslege
I denne aktivitet udfordres eleverne i at smage på nye og ukendte frugter og grøntsager, som har til hensigt at rykke ved deres madmod og interesse i at smage på nye ting. Eleverne bliver præsenteret for en række anderledes, ukendte og sjove frugter og grøntsager, og de skal i grupper udvælge én at arbejde med. Frugten/grøntsagen undersøges grundigt: Hvor stammer den fra? Hvordan smager den? Hvilke tilberedningsmetoder fungerer godt til den? Eleverne udarbejder et oplæg, som skal præsenteres for resten af klassen med små smagsprøver og funfacts. Aktiviteten forbereder eleverne på aktivitet 2, hvor de igen vil møde forskellige frugter og grøntsager i spillet Smagsriget.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
I denne aktivitet skal eleverne spille Smagsriget, et spil der omfatter sanserne, kreativitet, viden og mod. Igennem spillet er der mulighed for at vinde råvarekort, som til sidst skal bruges til at komponere et festmåltid. Efter spillet fordeles grupperne til at lave forret, hovedret eller dessert. Hver gruppe udvælger frugter og/eller grøntsager baseret på deres pointkort, som senere skal bruges at udvikle et festmåltid.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
  • Smagslege
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Spil
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
  • Smagslege
I denne aktivitet skal eleverne i grupper forberede en del af festmåltidet. Eleverne planlægger, afprøver og tilbereder deres delelement af festmiddagen, og samtidig overvejes anretningen, præsentationen og borddækning for at sikre et højt niveau af værtskab. Man kan med fordel anvende mere end én undervisningsgang: Én eksperimenterende undervisningsgang, hvor eleverne eksperimenterer med tilberedningsmetoder og smagskombinationer, og én undervisningsgang hvor de tilbereder og serverer festmåltidet for udvalgte gæster (f.eks. en anden klasse eller forældrene).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger
Råvarer og retter > Smagen af løg
Eleverne skal aktivere deres forforståelse i forhold til løg, forskellige slags løg samt løgenes anvendelsesmuligheder i madlavning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Skriv
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Skriv
  • Erindr
  • Beskriv
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
Eleverne skal på en smagsrejse gennem 3 forskellige workshops, hvor de skal smage på forskellige løg på forskellige måder og herigennem opleve, at løg kan være forskellige i udseende og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Eleverne skal bl.a. se en film, som tager dem med helt fra begyndelsen, hvor løget lægges i jorden, til pakningen af de færdige net, som de kender fra butikkerne. Herigennem skal eleverne opnå viden om løgets vej fra jord til bord.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Se
  • Undersøg
  • Snak
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Se
  • Undersøg
  • Snak
  • Beskriv
  • Fødevarebevidsthed
  • Råvarekendskab
  • Løg
Eleverne skal tilberede, smage og undersøge forskellige slags løg og herigennem opnå viden om løgenes historie, dyrkning og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Eleverne skal tilberede forskellige retter med løg ud fra opskrifter og undersøge forskellige madlavningsmetoders betydning for smagen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Eleverne skal på tur til et nærliggende område, hvor de kan lære at sanke ramsløg og tilberede deres egen pesto.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
Eleverne skal, på baggrund af deres viden om løg, udvikle, tilberede og præsentere en kreativ løg-ret med fokus på forskellige smage og teksturer i løg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Kritisk refleksion
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Kritisk refleksion
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Videoer
Hvordan kan I smage jeres mad til? Og hvordan kan I få lidt ekstra smag ind i jeres retter? Vi har samlet en række videoer om tilsmagning, som du kan bruge i din undervisning.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Plakater
Denne plakat viser eksempler på det grønne, som vi spiser over og under jorden samt fra havet.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Råvarekendskab
Vores smagspartnere, 6.D fra Brøndbyøster Skole besøgte Krogerup Avlsgaard og lavede mad i gårdens udekøkken.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Smagsoplevelser
  • Råvarekendskab
Undervisning i plantediversitet og økologi er en stor oplevelse, når man selv kan høste, tilberede og spise sin mad i det fri.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Madlavning
  • Smagsoplevelser
  • Råvarekendskab
Smagen af vildt bliver helt særlig, når man også overværer udskæringen af dyret. Smag for Livet-eleverne fra Brøndbyøster Skole fik en stor oplevelse, som de efterfølgende kaldte “Det’ vildt - fra mord til bord”.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Smagsoplevelser
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
Opskrifter > Sødt
Oplev smagen af kirsebær i denne franske udgave af kirsebærtærte, og læs om kirsebærrets smag og kulturelle betydning gennem tiden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Bagning
  • Råvarekendskab