Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Gastrofysik og smagshåndværk
    Gastrofysik og smagshåndværk, udgivet på forlaget Praxis

Du er her

Ny bog: Gastrofysik og smagshåndværk

Søger...

Bøger En ny bog til især elever og faglærere på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser lader gastrofysikken og smagshåndværket gå hånd i hånd. Målet er at lade kokke og andre madprofessionelle finde nye svar på, hvad vi skal spise i fremtiden med smag, bæredygtighed og nydelse i behold.

Udtrykket “Mere viden i kokkehuen” har været en ledetråd for en ny og meget anderledes undervisningsbog, Gastrofysik og smagshåndværk, som udkommer den 4. marts 2024 på forlaget Praxis. Bogen kan bruges af alle, men er især henvendt til fremtidens madhåndværkere, særligt kokke og kokkeelever på de danske erhvervsskoler.

Bogen er blevet til over en årrække med afsæt i forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet såvel som GastroLabCollege. Den forholder sig konkret til de mange udfordringer med den grønne omstilling inden for fødevareområdet.

Bogens tekst, øvelser, opskrifter og forklarende faktasider er samlet, sammenskrevet og fagligt redigeret af Simon N. Sørensen, Louise Beck Brønnum, Morten Christensen, Eva Rymann, Mikael Schneider og Ole G. Mouritsen. Bogen bygger på arbejdet i Smag for Livet, nærmere bestemt de materialer, der er relevante for en bog om gastrofysik og smagshåndværk henvendt til især erhvervsskolernes elever og lærere.

Om bogen skriver de seks fagredaktører:

Det har til alle tider været kokkens ambition og udfordring at lave mad, der stimulerer sanserne og vækker appetitten. Derfor er det et smagshåndværk, vi hver dag praktiserer, når vi laver mad. Smagshåndværket er summen af viden, håndelag, tradition og nytænkning i den professionelle gastronomi og i vores fælles madkultur. 

Gastrofysik er videnskaben bag smagen. Et nyere vidensfelt om madens fysiske og kemiske processer, som giver os forklaringer på, hvad der sker under tilberedningen. 

I dag står vores madvaner over for store forandringer frem mod et mere grønt og planterigt køkken. Her har kokke og andre madprofessionelle en unik mulighed for at gå forrest og vise vej i den grønne omstilling. Med indsigt i gastrofysikken kan kokken skærpe sit smagshåndværk og finde nye svar på, hvad vi skal spise i fremtiden med smag, bæredygtighed og nydelse i behold. 

Gennem praktiske øvelser og opskrifter samt videnskabelige forklaringer og illustrationer af gastrofysiske processer giver denne bog en dybdegående forståelse af de mange muligheder, vi har for at fremme madens smag. Det gælder såvel de præcise, klassiske tilberedninger som helt nye, innovative retter. 

Med viden fra gastrofysikken og skarphed i smagshåndværket kan vi slippe kreativiteten løs såvel i daglige måltider som i udviklingen af en bæredygtig madkultur. 

Gastrofysik og smagshåndværk er til alle madlavende og spisende mennesker og i særdeleshed til elever og faglærere på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser. Alle kan få glæde, indsigt og inspiration fra bogen, hvad enten man arbejder med gastronomi professionelt eller laver mad i sit hjemmekøkken.

Bogen lanceres 4. marts 2024. Den er udgivet af forlaget Praxis og kan købes på forlagets hjemmeside.

 

Omtalt i artiklen

Faglærer, kok

Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.

Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.

 

Gastrofysiker, smagsambassadør

Louise Beck Brønnum er gastrofysiker, cand. scient. fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU-FOOD).

Hun er nu partner i Kost Studio og har tidligere været leder af testkøkkenet ved restaurant Alchemist. Hun var også tilknyttet det daværende Nordic Food Lab på Københavns Universitet.

Louise Beck Brønnum blev i 2018 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.

Hun er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og har udgivet flere bøger om mad.

Lektor, ph.d.

Morten Christensen er gastrofysiker, ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor i naturfag på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium. Han er koordinator i GastroLabCollege og forfatter til en række undervisningsmaterialer om smag og gastrofysik.

Han var brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedrev forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og  har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser og i grundskolen.

Morten Christensen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024). Han har bl.a. udarbejdet de fleste af bogens illustrationer af gastrofysiske processer.

Journalist, kommunikationsansvarlig

Eva Rymann er kommunikationsansvarlig i Smag for Livet, herunder Smag for Livets  online- og forlagsvirksomhed.

Hun er uddannet journalist og arbejder med forskningsformidling i Smag for Livet og Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Tidligere har hun i en årrække arbejdet med udvikling af nyhedsjournalistik og redaktionel ledelse som redaktionschef på TV 2 Nyhederne.

Eva Rymann er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Mikael Schneider har hun udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).