Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Hold dig for næsen og tyg på en jellybean
    Hold dig for næsen og tyg på en jellybean

Du er her

Prøv selv: Jellybean-testen

Søger...

Øvelse Dette enkle eksperiment giver en forståelse af, hvor stor en rolle lugtesansen spiller for smagsoplevelsen.

Alle kender det, når næsen er stoppet til af en forkølelse: Maden smager anderledes. Men det er ikke maden, som har ændret smag - det er lugtesansen, som er påvirket.

Man behøver dog ikke være forkølet for at opleve, hvor meget lugt betyder for smagsoplevelsen. Bare tag et stykke slik, fx et stykke vingummi, en jellybean eller et bolsje med smag af frugt, kanel eller anis.

  1. Hold dig for næsen og anbring slikket i munden, tyg på det og undgå at ånde ud. Det smager sødt, fordi der er sukker eller et andet sødemiddel i slikket.
     
  2. Slip så grebet om næsen og ånd ud gennem næsen (den orthonasale rute) og forbered dig på en overraskelse: Nu "smager" slikket pludselig helt anderledes, nemlig af de aromastoffer, som fabrikanten har tilsat, og som nu strømmer med luften fra munden og ud gennem næsen.

 

Er du lærer og kunne du godt tænke dig at lave denne aktivitet med dine elever, så klik dig ind på forløbet Vi smager med alle sanser - sanse-kit fra vores samling af undervisningsmaterialer Fag med Smag