Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Lugtesansen er væsentlig for vores oplevelse af smag. Foto: Patricia DeCosta
    Lugtesansen er væsentlig for vores oplevelse af smag. Foto: Patricia DeCosta

Du er her

Lugt og smag i en coronatid: Sådan kan du teste, om din lugtesans virker, som den skal

Søger...

Øvelse Både coronavirus og andre virus som forkølelse eller influenza kan påvirke smags- og lugtesansen. Med almindelige ingredienser fra dit hjem kan du teste, om din lugtesans virker, som den skal.

Du kender sikkert oplevelsen af, at maden ikke smager af ret meget, når du er syg. For eksempel kan en forkølelse stoppe næsen til, så man intet kan lugte. Og da lugtesansen er en væsentlig faktor i vores oplevelse af smag, kan vi opleve, at maden smager af nærmest ingenting.

Under coronapandemien har der været flere rapporter om, at de smittedes smags- og lugtesans blev påvirket og måske ligefrem forsvandt i en periode.

En yngre dansk læge, der var testet positiv for coronavirus, har fået målt sin smags- og lugtesans med videnskabelige metoder, og personen er den første herhjemme, som objektivt har mistet lugte- og smagssansen midlertidigt pga. coronasmitte. Tilfældet er beskrevet i Ugeskrift for Læger og omtalt af videnskab.dk.

Afprøv din lugtesans med 16 lugte

Hvis du selv vil afprøve, hvordan din lugtesans fungerer, kan du lugte til nogle almindelige madvarer og andre ting med en særlig lugt. Michael Bom Frøst, lektor i sensorik og fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, fortæller, at man i videnskabelige tests bruger bl.a. Sniffin' Sticks, en slags duftpenne udviklet til formålet. Her bruger man disse 16 lugte, som repræsenterer et bredt udvalg af de utallige lugte, vi kan opfange med lugtesansen:

  1. Appelsin
  2. Pebermynte
  3. Terpentin
  4. Nelliker (krydderiet)
  5. Læder
  6. Banan
  7. Hvidløg
  8. Roser
  9. Fisk
  10. Citron
  11. Kaffe
  12. Anis
  13. Kanel
  14. Lakrids
  15. Æble
  16. Ananas

Kan ikke bruges til at stille coronadiagnoser med

Men du skal ikke tolke det som et tegn på coronasmitte, hvis du skulle opleve, at f.eks. dine æbler eller en rest nelliker fra julen ikke rigtig lugter af noget.

Michael Bom Frøsts kollega, professor Wender Bredie, anerkender undersøgelsen af den danske læge, men han er ikke overbevist om, at tab af smags- og lugtesans er et symptom, der kan bruges til at stille en diagnose.

"Det kan godt være, at man kan registrere det i en meget tidlig fase. Men en influenza kan også give tab af lugtesans. Derfor tror jeg ikke, det kan bruges som en tidlig diagnose," siger Wender Bredie til videnskab.dk.

Tjek din kemestetiske sans for det stærke

Lægen i det omtalte tilfælde forklarede også, at den stærke fornemmelse af rå hvidløg og chili var væk. Den stærke smag oplever vi med vores kemestetiske sans, og med f.eks. disse madvarer kan du - med passende forsigtighed - tjekke, at der er "hul igennem":

  • rå løg
  • chili
  • rå hvidløg
  • frisk ingefær
  • kanel, hvis du smager på det

 

Mere om sanserne:

Duftmemory: Spil med lugtesansen

Mads Cort Nielsen, brygmester: Sanserne er det bedste redskab

Stærk smag aktiverer vores sans for smerte - men er ikke en grundsmag

Dansk chili er lige så stærk som den sydlandske

Kilder:

'Sniffin' Sticks': Olfactory Performance Assessed by the Combined Testing of Odor Identification, Odor Discrimination and Olfactory Threshold

Lugte- og smagstab som primære symptom på COVID-19, Ugeskrift for Læger

Første dansker mister beviseligt smags- og lugtesans af coronavirus, videnskab.dk

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Michael Bom Frøst er lektor i sensorik ved Københavns Universitet og tidligere leder af Nordic Food Lab. Hans videnskabelige baggrund er sensorik, med en stor viden om sensoriske metoder og viden om hvorfor vi kan lide det vi kan lide. Han forsker og underviser i snitfladen mellem naturvidenskab, gastronomi og oplevelse af smag.

Foto: Robert Elkjær.