Gå til hovedindhold

Du er her

Baggrundsviden: Smag og kultur

Dansk
Tværfaglig
Madkundskab
Forfattere:  Cathrine Terkelsen, Mikkel Lassen, Karen Wistoft, Anne Bech, Eva Rymann

Aktiviteter i forløbet

Smag og mad bruges ofte i kunsten. Det benyttede eleverne fra 9.d sig af, da de genskabte berømte malerier med sig selv som hovedpersoner.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • Fortolkning
  • Fremstilling
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Fortolkning
  • Fremstilling
Mad og smag fylder eleverne med minder og kan sætte gang i skriveprocesserne i danskundervisningen. Lærer og cand.pæd. Cathrine Terkelsen har udviklet og afprøvet et undervisningsmateriale om smag og skriveprocesser. Kig med ind i undervisningen i 5.a.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • Fremstilling
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Fremstilling
Velkommen indenfor på biblioteket til en dansktime, der lader eleverne være restaurantgæster, læsere og anmeldere.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • Fortolkning
  • Fremstilling
  • Læsning
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Fortolkning
  • Fremstilling
  • Læsning
Som en del af undervisningen i dansk har smagsklassen i Brøndbyøster skrevet erindringer om, hvordan deres nytårsaften smagte.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Smagsoplevelser
  • Erindringer
Smagen af jul er smagen af det gode håndværk - også de teknikker, som man måske sjældent bruger. Madkundskabsholdet af lærerstuderende satte ambitionerne højt ved årets juleafslutning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Jul
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Jul
Når børn beskriver smagen af decembers risengrød og kanelsukker, småkager og knasende flæskesvær, får sanseoplevelserne selskab af tanker om de nære relationer og fornemmelsen af at flyve. Smag for Livets Karen Wistoft og Mikkel Lassen har set nærmere på smagen af jul ifølge 5.D.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Erindringer
  • Smagsoplevelser
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Erindringer
  • Smagsoplevelser
Her ses et eksempel på, hvordan en klasse har arbejdet med smag og kultur, sammen med lærer Mikkel Lassen. Eleverne beskæftigede sig i undervisningen med, hvordan mad og smag indgår i forskellige kulturelle sammenhænge og situationer.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Smagsoplevelser
  • Måltid og madkultur
I denne artikel giver jeg et eksempel på, hvordan du kan anvende smagsoplevelser som et middel til at igangsætte skriveprocesser i danskundervisningen. Eksemplet stammer fra afprøvningen af et undervisningsmateriale, som jeg udviklede i forbindelse med mit speciale på kandidatuddannelsen i didaktik (dansk).
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Skriveøvelser
  • Smagsdidaktik
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Skriveøvelser
  • Smagsdidaktik