Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Forskellige kaffer klar til cupping. Foto: Johanne Hvelplund
    Forskellige kaffer klar til cupping. Foto: Johanne Hvelplund

Du er her

Cupping: Sådan kan du smage på kaffe, så aromaerne træder tydeligt frem

Søger...

Guide Cupping er en måde, du kan udføre en kaffesmagning på, hvor kaffernes aromaer bliver meget fremtrædende. Dermed kan smageren f.eks. danne sig et billede af, hvilken kaffe der er at foretrække til forskellige situationer.

Du skal bruge:

  • 3-5 forskellige kaffer (spørg efter Natural, Washed og Honey processed, så du smager forskellige fermenteringer. Du kan også vælge forskellig ristningsgrad og single/blended beans) 
  • 3-5 glas med plads til 200-250 ml 
  • Vægt
  • Kogende vand
  • Skeer til deltagerne

Fremgangsmåde:

Afvej 12 g groft malet kaffe (60 g/L) af hver slags og kom det i hver sin kop. Hæld 2 dl varmt vand (ca. 96 oC) over kaffen og lad det stå uberørt i fire minutter. Rør i kaffen TRE gange, hverken mere eller mindre. Fjern nu det tynde lag skum fra toppen. Det ser cremet og lækkert ud, men smager meget bittert og skærmer dermed for kaffens andre aromaer.  

Nu begynder smagningen, som egentlig er en slurpning:

Tag kaffe op på skeen og sug den med dine lungers fulde kraft ind i munden. Det lyder ret kraftigt, men det er vigtigt for at få fordelt aromaerne og lede dem retronasalt (fra mundhulen op til næsen) op til receptorer, som opfanger dem.

Dyp derefter skeen i et glas kogende vand og fortsæt med næste kaffe. Brug kaffesmagshjulet til at sætte ord på hvad I smager, og hvordan de forskellige kaffer adskiller sig fra hinanden. Forsøg herefter at snakke om, hvad og til hvilke situationer de forskellige kaffer passer.  

Omtalt i artiklen

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.

Gastrofysiker, smagsambassadør

Louise Beck Brønnum er gastrofysiker, cand. scient. fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU-FOOD).

Hun er nu partner i Kost Studio og har tidligere været leder af testkøkkenet ved restaurant Alchemist. Hun var også tilknyttet det daværende Nordic Food Lab på Københavns Universitet.

Louise Beck Brønnum blev i 2018 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.

Hun er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og har udgivet flere bøger om mad.