Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

GastroLabCollege tema 3 - Udvikling af umami

Søger...

Undervisningsmateriale Med materialesamlingen her kan du opnå viden om og praktisk erfaring med at skabe, ændre og vurdere smag og aroma i klimavenlige retter med særligt fokus på umami.

I GastroLabCollege udvikler gastrofysikere, didaktikere og faglærere fra fødevarefaglige erhvervsuddannelser undervisningsmaterialer til klimaundervisning i køkkenet. Alle materialerne er gratis og kan frit downloades.

Her finder du Materialesamling 3 - Udvikling af umami

Det grønne og klimavenlige køkken skal skabe velsmagende retter, hvis det skal være bæredygtigt. Derfor fokuserer denne materialesamling på aktiviteter, viden og metoder til at udvikle elevernes kompetencer i køkkenet ift. at arbejde med umami og velsmag i klimavenlige retter.

Smagen kan udfordres, når der skal bruges mindre kød og mere grønt. Med dette tema lærer eleverne at undersøge og handle på denne viden, og hvordan de kan skabe og ændre smag og aroma i gastronomien med et klimaafsæt.

Materialet omfatter fagligt input om umami, umamisynergi og sensorik og lægger op til at eksperimentere i gastrolaboratoriet med alternative smagsprodukter – kondimenter – med særlig meget umami.

Eleverne opnår viden om, erfaringer med og metodikker til at tilføje umami til grøntbaserede retter, herunder:

  • at det ikke er kød, vi eftertragter, men smagen umami, som vi kan opnå fra andre elementer end kød 
  • at umami ikke kun findes i det animalske, men også i planteriget 
  • at bruge umami-smagende kondimenter

Materialer og linksamling

Download Materialesamling 3 - Udvikling af umami. Til materialesamlingen hører en række materialer og links til mere viden og inspiration, som du også kan finde nedenfor.

Baggrundsviden

Om det didaktiske fokus

Om det faglige indhold

Aktivitet 1. Umami - den femte grundsmag

Aktivitet 2. Principper for velsmag – smag med alle sanser

Aktivitet 3. Kondimenter – et helt panel af umami, du kan tilsætte retterne

Aktivitet 4. Grøntsags-demi-glace

Aktivitet 5. Grønne retter med umami

Aktivitet 6. Sensorik - undersøg og beskriv madens smag

Omtalt i artiklen

Faglærer, kok

Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.

Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.

 

Lektor, ph.d.

Morten Christensen er gastrofysiker, ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor i naturfag på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium. Han er koordinator i GastroLabCollege og forfatter til en række undervisningsmaterialer om smag og gastrofysik.

Han var brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedrev forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og  har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser og i grundskolen.

Morten Christensen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024). Han har bl.a. udarbejdet de fleste af bogens illustrationer af gastrofysiske processer.

Journalist, kommunikationsansvarlig

Eva Rymann er kommunikationsansvarlig i Smag for Livet, herunder Smag for Livets  online- og forlagsvirksomhed.

Hun er uddannet journalist og arbejder med forskningsformidling i Smag for Livet og Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Tidligere har hun i en årrække arbejdet med udvikling af nyhedsjournalistik og redaktionel ledelse som redaktionschef på TV 2 Nyhederne.

Eva Rymann er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Mikael Schneider har hun udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).